Avignon

Share
Avignon

Avignon heeft een rijke geschiedenis en je kunt in deze stad dan ook gemakkelijk uren ronddwalen en letterlijk op stukjes geschiedenis stuiten. Maar de innerlijke mens komt hier ook absoluut aan zijn trekken met de hoeveelheid leuke restaurants en terrasjes die de stad rijk is. En ook in de directe omgeving van Avignon kun je genieten van de prachtige natuur en een verfrissende duik in de Gard.

Avignon kent je hoogstwaarschijnlijk van het kinderliedje over de beroemde brug in de stad: ‘Sur le pont d’Avignon on y danse, on y danse’.


Historische rijkdom

Officieel heet de bekende brug pont Saint-Bénézet en deze werd gebouwd tussen 1171 en 1185. Volgens een legende zou de brug zijn gebouwd door een herdersjongen die hier opdracht toe kreeg van een engel. Volgens diezelfde legende tilde de herdersjongen een enorm rotsblok op om indruk te maken op de plaatselijke bevolking die vervolgens in de rij stond om mee te bouwen aan de brug. Oorspronkelijk was de brug 900 meter lang, maar helaas werd de brug bijna volledig vernietigd in opdracht van Louis VIII. Ook hebben er veel overstromingen plaatsgevonden en werd hij meerdere malen gerestaureerd. Toch bleef slechts het stukje ruïne over wat nu nog te zien is.

 

Palais des Papes
Een andere bijzonder historische plek is het Palais des Papes, het grootste bouwwerk van Europa in de Gotische stijl. Het Paleis was de verblijfplaats van de Pausen tussen 1352 en 1376. Om meer invloed te krijgen in Europa overtuigde de Franse koning Filips IV de paus ervan om in Avignon te gaan wonen. In 1377 werd de zetel weer naar Rome verplaatst wat leidde tot scheuring in de Rooms-Katholieke kerk. In deze periode waren er twee Pausen, één in Avignon en één in Rome. De Pont Saint-Bénézet en het Palais des Papes behoren tot de werelderfgoedlijst en zijn zeker een bezoek waard.

Binnen de stadsmuren
Avignon is echter niet alleen de moeite waard voor een bezoek aan de prachtige gebouwen die de geschiedenis heeft nagelaten; het barst er namelijk ook van de hippe kledingwinkels en gezellige restaurants. Binnen de oude stadsmuren vind je het levendige Place de l’Horloge waar altijd wel iets te beleven valt. Loop je een stukje verder dan sta je aan het begin van de winkelstraat Rue de la République. Hier vind je in de zijstraatjes hippe boutiques. Binnen de stadsmuren vind je overal mooie pleintjes en schattige straatjes om doorheen te slenteren. 

 

In de omgeving
Even genoeg van de stad? Ongeveer een half uurtje van Avignon vind je de Pont du Gard. Een Romeins aquaduct van vijftig meter lang dat moest zorgen voor de watertoevoer aan het stadje Nîmes. Neem hier een heerlijke verfrissende duik in de rivier de Gard en geniet van het uitzicht op het eeuwenoude aquaduct. Tip! Reserveer een kano en bekijk de Pont du Gard vanaf het water. 

 

De beste reistijd voor Avignon is van mei tot en met oktober, wanneer de temperatuur erg aangenaam is en de zon volop schijnt. Als je van theater, kunst en cultuur houdt is het een aanrader om in juli in Avignon te verblijven tijdens het festival d ’Avignon.

 

hoe kom je er? 

  • Met de auto rijd je in ongeveer 11 uur naar Avignon. 
  • Per vliegtuig: Aéroport Montpellier Méditerannée waarna je met de auto binnen twee uur in Avignon bent. 
  • Per trein: de TGV brengt je vanaf Parijs in minder dan drie uur naar Avignon.
Gids

Avignon: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Avignon

 

Carpentras

 

Châteauneuf-du-Pape

 

Gordes

Haut Vaucluse

 

L’Isle-sur-la-Sorgue

 

Ménerbes

 

Orange

 

Apt

 

Fontaine-de-Vaucluse

 

Lourmarin

 

Malaucène

Monieux

 

Roussillon

 

Pays du Ventoux

 

Caseneuve

Samenwerking

Onze partners in Avignon

Le Bouquet de Séguret

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.

 

 

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

B&B Bouquet de Séguret

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.