Cassis

Share
Cassis

Ten zuiden van Marseille vind je de oude historische vissersplaats Cassis. Het is een klein dorp dat precies tussen twee prachtige natuurmonumenten in ligt. Aan de westkant heb je het Massif de Calanques en aan de oostkant de Cap Canaille: een van de hoogste kliffen in Europa is. De Franse schrijver Frédéric Mistral (1830-1914) zei ooit: ‘Qui a vu Paris et pas Cassis, n’a rien vu’, oftewel ‘wie Parijs heeft gezien, maar Cassis niet, heeft niets gezien’.

Het gebied waar Cassis ligt is al eeuwenlang bewoond. Tussen 500 en 600 BC woonden de Liguriërs hier. In de tijd van het Romeinse Rijk was Cassis deel van een belangrijke maritieme handelsroute, die bedacht was door de keizer Antonius Pius, met gebieden in Noord-Afrika. Het was mede dankzij de gegenereerde inkomsten van deze handel dat er een plaatsje begon te ontstaan rondom de Romeinse handelshaven. In de vijfde eeuw na Christus was Cassis een toevluchtshaven. In die tijd werd het zuiden van Frankrijk namelijk aangevallen door verschillende vijandige volken en Cassis was een veilige plaats, omdat het inmiddels goede verdedigingswerken had. Het kwam vervolgens in de vijftiende eeuw in handen van de bisschoppen van Marseille. Zij bestuurden het plaatsje tot de Franse Revolutie in 1789. 


Haven en kleurrijke steegjes
 

Cassis staat niet voor niets vandaag de dag bekend als een van de mooiste dorpjes aan de kustlijn van de Middellandse Zee. De rustgevende natuur en historische gebouwen geven maken van de plaats een mooi totaalplaatje. Dit begint al bij de haven, met de kleurrijke bouwwerken en terrassen gelegen op de kade en de boten die daarvoor in het water liggen. Het weergeeft het ideale zomerse plaatje. Maar ook buiten de haven valt er nog schoonheid te vinden in dit dorp. In het oude centrum vind je kleurrijke smalle steegjes, trappen, de winkels, schaduwrijke pleinen en fonteinen. Ook wordt er zelfgemaakte kunst verkocht op de markten op woensdag en vrijdag. 


Calanques en Cap Canaille

Frederic Mistral zei dat je Cassis eigenlijk wel gezien moet hebben en dat zou goed met de natuur te maken kunnen hebben. Het plaatsje wordt namelijk omringd door prachtige grote natuurmonumenten. Aan de oostkant van de plaats vind je de kliffen van de Cap Canaille. 

 

Op het hoogste punt zijn de kliffen wel bijna vierhonderd meter hoog. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over Cassis en een deel van het Massif de Calanques, wat aan de westkant van Cassis ligt. Dat is ook gelijk het andere natuurmonument waar Cassis aan grenst. Het is een uitgestrekt gebied met hoge witte kliffen en het stromende water in de laagte. Het andere uiteinde van de calanques grenst aan Marseille. Een calanque erg dichtbij Cassis is Port de Miou. Het is zoals de naam al zegt, eentje met een haven. Deze calanque is daarnaast ook nog goed bereikbaar, doordat er een parkeerplaats in de buurt is. 

Je hoeft de calanques niet per se te beklimmen om de pracht ervan te kunnen ervaren. Vanuit Cassis varen er ook verschillende boten speciaal voor toeristen langs de calanques. Als je ook nog wat mee wilt kunt krijgen van de onderwaterwereld, dan kun je ook met de Aquascope gaan. Deze boot met een glazen onderkant geeft je een bijzondere ervaring!

Maar er is ook nog natuur in Cassis waar je niet de hoogte of diepte voor hoeft in te gaan. Er zijn namelijk ook verschillende stranden, zoals het bekende en best bereikbare Plage de la Grande Mer, maar ook het kleinere Plage de Bestouan is een geliefd strand bij Cassis. 


Meer info
:
https://www.ot-cassis.com/en


Bereikbaarheid
:

  • Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 12,5 uur rijden. 
  • Met het vliegtuig: vlieg naar Aéroport Marseille Provence.
  • Met het openbaar vervoer: De TGV brengt je in 4 uur van Parijs naar Marseille. Vervolgens kun je bij de bushalte Castellane met de bus in Cassis komen. Dit is een rit van ongeveer 45 minuten. 
 
Gids

Cassis: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Martigues

 

Saintes-Maries-de-la-Mer

 

Tarascon

 

Istres

Samenwerking

Onze partners in Cassis en omgeving