Saffraan in de Provence

Saffraan: de oogst in de Provence is begonnen!

Altijd al benieuwd geweest naar de oogst van saffraan? Vanaf 21 oktober is het in de Alpes-Maritimes weer mogelijk om deel te nemen aan de saffraanoogst van 2020. Voor een kilo saffraan heb je dan ook meer dan 300.000 bloemen nodig. Het rode goud, zoals saffraan vaak genoemd wordt, is met een kiloprijs van €34.000 gerust kostbaar te noemen. Het zal je niet verbazen dat saffraan plukken dan ook een secuur zaakje is.


Saffraan Plukken in de Préalpes d’Azur

In de ongerepte natuur van het natuurpark Préalpes d’Azur kun je ook dit jaar weer een handje meehelpen met het plukken van saffraan. Een sportieve wandeling van twintig minuten brengt je naar de plek waar de paarse bloemen geplukt worden. Na het plukken worden de stampers en de bloembladen van elkaar gescheiden waarna een droogproces in de oven volgt.


De plukactiviteit is georganiseerd door een vereniging die ecotoerisme rond de Middellandse Zee wil promoten en vindt plaats bij Jas des Roberts in Cipières. Claude en Emmanuelle Poulain creëerden hier 5 jaar geleden hun safranière. Dit echtpaar werkt op 1200 m2 voor een jaarlijkse productie van gemiddeld slechts 160 gram. In 2019 hebben ze echter met grote trots 320 gram geoogst, een unicum!

Eigenaren Claude en Emmanuelle nodigen geïnteresseerden in de ochtenden van 21 tot 31 oktober uit om deel te nemen aan de oogst. Maar meekijken kan natuurlijk ook via deze video:

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners