Eugène Brands: CoBrA-schilder in Cotignac

Kunstenaar Eugène Brands heeft veel betekend voor de Nederlandse kunstwereld en de CoBrA-beweging. Na enkele omzwervingen kwam hij in Cotignac in de Var terecht, een omgeving die hem onmiddellijk inspireerde en waar je deze zomer de tentoonstelling ‘Eugène Brands – Une étoile filante dans le ciel de CoBrA’ kunt bezoeken. Waar? In het Centre d’Art La Falaise, wij gingen naar de opening.


Een creatieve eenling

Brands was een eenling met boeiende verfrissende ideeën die soms een eenzame weg bewandelde omdat hij niet graag bij een groep hoorde. Met zijn abstracte en surrealistische composities op doek en papier en zijn assemblages van gevonden voorwerpen was hij zijn tijd ver vooruit. En hoewel hij aan de wieg van CoBrA stond, zou hij zich uiteindelijk maar korte tijd aan de beweging verbinden. Brands was wat ouder dan andere CoBrA-talenten zoals Appel, Constant en Corneille en zijn bescheiden, maar eigengereide houding paste vaak niet bij de provocerende insteek van de beweging. De reis van Brands brengt ons van Amsterdam via Nunspeet naar Cotignac in de Var.
Een vallende ster in Cotignac

Vorige week werd, voor het eerst in Frankrijk, de expositie ‘Eugène Brands, Une étoile filante dans le ciel de CoBrA’ geopend door dochter Eugénie Brands. Het was een feestelijke opening van een bijzondere tentoonstelling die nog tot 23 oktober 2022 bezocht kan worden in het Centre d’Art la Falaise, informatie vind je hier.

Foto’s: Marcel Reimer.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners