Het mysterie van de verdwenen kapelklokken

In de Var zijn dezer dagen vier kapellen van hun torenklok beroofd. In de nacht van 18 of 19 juli verdwenen in Ginasservis de klokken van de kapel Saint-Damase (die iets buiten het dorp staat) en die van de kapel des Pénitens (historische monument uit de 12e eeuw) in het centrumpje. In de nacht van 9 op 10 augustus werd in Brue-Auriac toegeslagen: de klok van de kapel Notre-Dame de Brue is spoorloos. En mogelijk in dezelfde nacht, of één daarvoor, verdween die van de kapel Notre Dame du Revest in Esparron-de-Pallières, ook uit de 12e eeuw. Die kapel staat buiten het dorp, de diefstal werd op zaterdag door wandelaars ontdekt. In geen van de gevallen een heterdaadje, niemand heeft iets gezien of gemerkt. De dieven moeten met vrachtwagens met hijsinstallaties hebben gewerkt en min of meer de tijd hebben genomen. Zo’n klok ‘loskoppelen’ lukt niet in 30 seconden. Bovendien is zo’n klok knap zwaar, die in Brue-Auric minstens 50 kilo. De gendarmerie tast vooralsnog in het duister, ook wat betreft het motief van de dief of dieven. Het brons omsmelten? Een kilo brons brengt op het ogenblik zo’n € 7 op.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Remote aan de Côte

Remote werken, oftewel: op afstand werken, is de afgelopen jaren in rap tempo populair geworden – helemaal sinds de pandemie. Het is dubbel en dwars gebleken dat je met verschillende

Verder lezen
Albert Marquet, Porquerolles, la jetée, 1939

Dromen van de Méditerranée

In het Singer Laren Museum t/m 7 januari Goed nieuws voor liefhebbers van schilderkunst én Zuid-Frankrijk die weer even alleen kunnen dromen van een volgende trip naar de Middellandse Zee:

Verder lezen
Ontdek

Onze partners