Antibes, Capitale de la culture in 2022?

Welke steden zijn voorvechters van de Franse cultuur? Waar komt de Franse cultuur het best tot zijn recht? En welke stad verdient het om het kader van de Franse cultuur een jaar in de schijnwerpers te staan? De titel ‘Culturele Hoofdstad’ van Frankrijk wordt jaarlijks aan een andere stad toegekend. Op 31 maart zal Antibes weten of de stad de Franse cultuur op nationaal niveau zal gaan vertegenwoordigen. De Burgemeester van de stad Antibes heeft het kandidatuurschap kenbaar gemaakt aan de minister van Cultuur.


Franse glorie

Het is een tegenhanger van de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’, gereserveerd voor gemeenten die tussen de 20.000 en 200.000 inwoners hebben. En voor deze nieuwe titel, die over iets meer dan drie maanden wordt uitgereikt aan de eerste winnaar, is tijd van belang. De kandidatuur moet vóór 31 december worden ingediend. Wat is er belangrijk? De diversiteit van het culturele aanbod van de stad laten zien. 


Waarom Antibes?

Je kunt denken aan het fort, de vuurtoren, het Picasso-museum, het jazzfestival of toch het Anthéa-theater, beroemd vanwege de Comédie-Française. Naast de monumenten en het tastbare culturele erfgoed is Antibes ook zeer actief wat de culturele agenda betreft. Het gehele jaar door is er in deze kuststad in de Alpes-Maritimes aandacht voor klassieke en moderne kunst.

De tegenstander

Lijnrecht tegenover Antibes staat de gemeente Bourges. Deze stad gelegen in de Cher, in midden-Frankrijk, staat bekend om de prachtige kathedraal uit de 12e eeuw en het jaarlijkse muziekfestival in april. Deze stad heeft kenbaar gemaakt er ook graag met het prijzengeld vandoor te willen gaan. En de inzet is groot: een prijs van één miljoen euro wordt uitgereikt aan de gemeente die zich voor een jaar de Culturele Hoofdstad van Frankrijk mag noemen. 


Wie er gaat winnen? Nog enkele maanden wachten en dan weten we of Antibes een flinke financiële impuls zal krijgen om er op cultureel vlak nog een schepje bij te doen de komende jaren.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners