Aix-en-Provence: de inspirerende carrières de Bibémus


Het is in Aix-en-Provence dat je vandaag de dag nog in de sporen van Paul Cézanne kunt treden. Je kunt er wandelen door de straten en landschappen die de vader van de moderne schilderkunst wisten te betoveren. Door de schilderkunst van Cézanne konden velen wegdromen bij de bijzondere natuur en de bijna magische lichtval van de Provence, maar ook voor andere kunstenaars was Cézanne een grootheid. Of zoals Picasso hem noemde: ‘Le père de nous tous!’.  


De steengroeve


De steengroeve van Bibémus in Aix-en-Provence is zo’n plek die Cézanne inspireerde en waar hij van 1895 tot 1904 vele van zijn meesterwerken maakte, zoals le Rocher Rouge. De oude steengroeven, die al geëxploiteerd werden door de Romeinen en die in de 17e en de 18e eeuw nog volledig gebruikt werden, waren eind 19e eeuw verlaten. Het is hier dat het kubisme werd geboren, op dit rotsplateau. Cézanne ontdekte het terrein waar de begroeiing inmiddels alweer over het gesteente woekerde, maar waar het bijzondere okerkleurige gesteente nog goed zichtbaar was. Deze zeven hectare met hun prachtige landschappen zijn een omweg absoluut waard. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom Paul Cezanne er aan het einde van de 19e eeuw zijn ezel heeft neergezet. Het licht, de kleuren, het reliëf, de perspectieven, de tijd lijkt er stil te staan. Bibémus vandaag de dag


Bibémus werd in de loop van de 20e eeuw gekocht door George Bunker, een kunstliefhebber met een passie voor Cezanne. Toen hij in 1991 stierf, liet hij het terrein onder bepaalde voorwaarden na aan de stad Aix-en-Provence: Bibémus moest worden bewaard om het werk van Cézanne te tonen en toegankelijk zijn voor het publiek. Dankzij de ter plaatse geïnstalleerde reproducties van doeken worden de schilderijen van de meester op ware grootte geprojecteerd. Vandaag de dag, in het hart van de Grand Site Sainte-Victoire, onthullen de steengroeven van Bibémus al hun grootsheid langs een pad dat is aangelegd rond de schuur waar Cézanne zijn werken vroeger opsloeg en waar hij soms sliep. 

Rondom de schuur van Cezanne kunt u via de route in de schaduw van de hoge pijnbomen de door Cezanne geschilderde motieven ontdekken, zijn beroemde rode rotsen, de geologie van het plateau en de exploitatie van de steengroeven wiens stenen werden gebruikt voor de bouw van de monumenten van Aix-en-Provence, vanaf de Oudheid tot de 18e eeuw. 


Les Carrières de Bibémus zijn te bezoeken op aanvraag:  www.cezanne-en-provence.com, +33 (0) 4 42 16 11 61.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners