Ambachtelijk zeep: Savon de Marseille

Wie kent ze niet, de heerlijke zeepjes van Savon de Marseille? De traditie van het ambachtelijk zeep maken is al eeuwenoud en is nog altijd erg geliefd onder de Fransen, en Nederlanders! De productie van zeep is allang niet alleen meer in Marseille geconcentreerd, maar vind je ook in het buitenland. Gelukkig verzekert de stempel ‘Made in Marseille’ je van een puur stukje zeep uit de streek.


Zeep al eeuwen populair

De zeep was eeuwen geleden al erg populair en is geïnspireerd door de zeep Castille, die werd gemaakt van olijfolie. Lodewijk XIV stelde daarom in 1688 in de wet vast dat Savon de Marseille alleen met olijfolie gemaakt mocht worden. Later is deze wet gewijzigd zodat er ook andere natuurlijke oliën gebruikt mocht worden.

Al in de 16e eeuw wordt er op kleine schaal zeep in Marseille gemaakt. Het was vroeger een luxe product en dus konden alleen de allerrijksten het betalen. In de loop der jaren nam de productie en export toe en werd er zelfs speciale wetgeving opgesteld die de zuiverheid van de zeep beschermt. Dit komt omdat (net als nu) fabrikanten met goedkopere grondstoffen proberen te profiteren van het succes van de zeep. Rond 1900 konden de honderden kleine fabrikanten niet meer aan de groeiende vraag van hygiëneproducten voldoen waardoor er vaak synthetische producten uit Amerika werd gehaald om iedereen tevreden te kunnen stellen. Door de wetgeving wordt de consument dus beschermd.


Ambachtelijk zeep

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig originele makers van Savon de Marseille te vinden die de zeep op basis van plantaardige oliën produceren. Een van de plekken waar je de echte zeep kunt terugvinden is in de fabriek van Marius Fabre waar de ambachtelijke Franse zeep met plantaardige producten wordt gemaakt. Je kunt de echte zeepjes herkennen aan de kubusvorm waarin ze zijn gemaakt of aan de duidelijke omschrijving van de dierlijke ingrediënten die erin zitten. Wil je echt zeker weten dat je een authentiek zeepje te pakken hebt? Let dan op het label Savon de Marseille met de tekst ‘Made in Marseille’ op de verpakking. Het verzekert je van zuivere natuurlijke Savon de Marseille uit de Provence.


Ben je benieuwd naar andere ambachtelijke Provençaalse producten met een lange geschiedenis? In de wintereditie van Côte & Provence kun je nog veel meer typische producten ontdekken die allemaal ‘Made in Provence’ zijn.

Côte & Provence nooit meer missen? Neem dan een abonnement of zoek een verkooppunt bij jou in de buurt.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners