Churchill aan de Côte d'Azur

Churchill aan de Côte d’Azur

Naast heel veel meer was Winston Churchill (1875-1965) vooral ook een liefhebber van de Côte d’Azur. Hij kwam er met regelmaat en verbleef er soms maandenlang. De Britse staatsman was misschien wel zo’n semi-permanente bewoner ‘avant la lettre’. Maar nooit heeft hij zelf een eigen woning in Zuid-Frankrijk gehad. Churchill verbleef in hotels of bij vrienden, maar altijd ‘in high places’ zoals o.a.


Hôtel de Paris in Monte Carlo

Naar alle waarschijnlijkheid wel de eerste verblijfplaats van Churchill aan de Côte d’Azur, ruim voor de Eerste Wereldoorlog, en wel zeker zijn laatste ook, enkele jaren voor zijn dood in 1965. Begin 20e eeuw al was Hôtel de Paris een exclusief hotel waar de Britse en andere aristocratie graag verbleef. Niet in de laatste plaats waarschijnlijk om ook in het belendende casino af en toe een gokje te wagen. Daar was Churchill ook regelmatig aan de speeltafels te vinden.


Château de l’Horizon – Vallauris

Art-déco villa aan de Golf Juan, in 1932 gebouwd voor de toen wereldberoemde actrice Maxine Eliot. Churchill kwam hier in de jaren dertig regelmatig. Gezegd wordt dat de villa ook diende als diplomatieke ontmoetingsplaats voor Anthony Eden en zijn collega ministers van buitenlandse zaken van Frankrijk en Italië, vlak voor het uitbreken van de oorlog. Inmiddels is het al lange tijd in bezit van het Saoedische koningshuis.


Villa La Pausa – Roquebrune-Cap-Martin

Gebouwd voor Gabrielle ‘Coco’ Chanel in de jaren dertig, een bekende van Churchill. Ooit schilderde hij deze ‘most capable and agreeable woman’. De villa werd in ’53 verkocht aan z’n Amerikaanse uitgevers en vrienden Emery en Wendy Reves. Als wederdienst voor de goede verdiensten aan Churchills’ boek ‘The Second Word War’ verbleef Churchill hier vaak.

Inmiddels is de villa weer in handen van Chanel, nu in gebruik voor de ontvangst van de wat rijkere klanten en relaties.

Er waren veel meer villa’s waar Churchill verbleef, zoals de Villa Sylvia in Saint-Jean-Cap-Ferrat, waar het schilderij hierboven werd gemaakt.

Schilderen was wel de favoriete bezigheid van Churchill aan de Côte d’Azur. Het komt allemaal aan bod in een onlangs in Engeland verschenen boekwerk van de Britse schilder en galeriehouder in Saint-Paul-de-Vence Paul Rafferty: ‘Winston Churchill. Painting on the French Riviera.’

In de wintereditie van Côte & Provence wordt uitgebreid aandacht besteed aan dit unieke boek over deze unieke staatsman, met natuurlijk meer van Churchill’s schilderingen van vaak herkenbare plaatsen aan of vlak achter de Côte d’Azur.Credits foto’s: Churchill Heritage LTD

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners