hoofdstad van de parfumerie

Grasse, hoofdstad van de parfum

Als er één bijzondere reden is om Grasse te bezoeken, dan is het wel de parfumindustrie die hier bloeit tussen de bloemenvelden om de stad zelf. Ontstaan in de 18e eeuw toen hier vooral nog leerlooiers aan het werk waren die o.a. handschoenen maakten. In die tijd werd het gebruik om ook hier een geurtje aan toe te voegen door ze te bewerken met geparfumeerd vet. De omgeving van Grasse bood een ideaal klimaat om juist hier ook de ingrediënten de parfum, zoals jasmijn en rozen, te verbouwen. En zo begon Grasse zich te ontwikkelen tot wat het nu is: hoofdstad van de parfum.

Parfum voor het Franse hof

Seigneur Jean de Galimard, handschoenenmaker en parfumeur (een volstrekt normale combinatie toen, er was zelfs een lokaal gilde ‘Gantiers Parfumeurs ‘) was een van de eersten die destijds de parfum, los van de handschoenen, serieus ging nemen. Hij startte in 1747 zijn eigen Maison de Parfum. Galimard is nu de oudste parfumerie van de stad maar toen al snel hofleverancier: de olieën, pommades en parfums van Galimard vonden hun weg naar de hofkringen in Versailles en Parijs. De Franse revolutie betekende een tijdelijk einde van deze bloeiperiode voor Grasse maar daarna begon de parfumindustrie van Grasse aan een gestage opmars. Gaandeweg ontstonden er meer bedrijven en kwamen ook grote namen uit de wereld van de mode en parfum naar Grasse om zich hier ook te vestigen.

Kenniscentrum Grasse

Inmiddels zijn dat er meer dan zestig nu, ruim drieduizend mensen zijn er werkzaam, en de helft van de Franse parfumproductie vindt hier plaats. Dat is nog steeds maar een fractie van wat er jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd, veelal synthetisch. Grasse is nu vooral ook een kenniscentrum waar men nog weet hoe de ‘biologische’ parfums ooit gemaakt werden, en nu gemaakt zouden moeten worden. Dat laat men graag zien, aan zakelijke relaties en andere geïnteresseerden…

En waar kun je dan beter terecht dan bij Galimard, het oudste Maison de Parfum van Grasse? Dagelijks worden rondleidingen gegeven in het museum van Galimard en worden workshops gegeven. Om kennis te maken met de kneepjes van het vak en zelf je eigen parfum samen te stellen (zie video hieronder).

Een rondleiding of workshop zal nog even moeten wachten. Maar via de webshop haal je alvast een beetje Grasse in huis*.
*Côte & Provence Premium abonnees ontvangen eind november o.a. een heerlijke Solenzara parfum van Galimard. Aanmelding kan nog deze week (zolang de voorraad strekt)

Credit foto’s: Galimard

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners