Je laten testen op corona in Zuid-Frankrijk

De eerste vaccinaties tegen het coronavirus zijn een feit in Frankrijk. Op zondagochtend 27 december was de 78-jarige Mauricette de eerste die het vaccin van Pfizer/BioNTech mocht ontvangen. Een aanwezige journalist verwoordde het als volgt: ‘Une petite piqûre pour l’infirmière, un grand pas pour l’immunité, nous espérons!‘ en zo is het maar net. Maar kun je je als Nederlander ook in Zuid-Frankrijk laten testen? Waar kan het en hoeveel kost dat eigenlijk?


Wegwijs worden in de test-jungle

Voor Nederlanders die in Zuid-Frankrijk wonen of er een tweede huis hebben, is het soms nog best ingewikkeld om te doorgronden welke tests hier nu precies worden afgenomen, waar ze voor dienen en hoe duur ze zijn. Nu de Nederlandse overheid het met steeds grotere regelmaat heeft over een negatieve coronatest als in- en uitreisvoorwaarde, besloot C&P enkele feiten over de verschillende coronatests op een rijtje te zetten.


Welke tests worden er afgenomen in Frankrijk?

De meestgebruikte test voor Covid-19 in Frankrijk heet de RT-PCR test en wordt afgenomen in de neus. Coronavirus screening kan ook worden gedaan door middel van antigeentests in de apotheek. De screening op Covid-19-infecties gebeurt in Frankrijk voornamelijk met twee methoden: de referentietest RT-PCR-test en de antigeentest. De laatste is iets minder betrouwbaar dan de eerste, maar is een stuk sneller: binnen 30 minuten heb je al resultaat en de test kan in een apotheek worden uitgevoerd.


De Snelle test: TDR, TROD

Als we het hebben over snelle screening op Covid-19, kunnen we het hebben over serologische tests die binnen enkele minuten zoeken naar de aanwezigheid van antilichamen tegen het virus in het bloed of over antigene tests die worden uitgevoerd door PCR. Deze sneltesten omvatten TDR (Rapid Diagnostic Test), TROD (Rapid Diagnostic Orientation Test) en zelftests. Opmerkelijk: zelftests voor Covid-19 zijn verboden in Frankrijk. Zelfscreening op coronavirus is een van de sneltesten die in enkele minuten kunnen worden uitgevoerd. Het verzamelen, lezen en interpreteren van de resultaten gebeurt door het individu zelf. Dit type tests is verboden in Frankrijk.


Hoe lang moet je op het resultaat wachten?

De tijd om een PCR-testresultaat te krijgen is drie tot vijf uur in het laboratorium, dus reken op een dag wachttijd. Het resultaat van deze test wordt normaal gesproken binnen 24 uur teruggestuurd naar de patiënt en naar de voorschrijvende arts. De resultaten van de antigeentests zijn een stuk sneller binnen, namelijk binnen ongeveer 30 minuten.


Wat zijn de kosten van de tests? Is het gratis?

De kosten van de coronavirus PCR-test bedragen 54 euro. Sinds 25 juli wordt het voor Fransen 100% vergoed, zelfs zonder voorschrift en zonder vooruitbetaling. Houd er rekening mee dat je zonder Franse ziektekostenverzekering direct voor de test (contant) zal moeten betalen. Voor serologische en snelle (antigeen)tests zijn de vastgestelde referentieprijzen voor vergoeding 12,15 euro voor een ELISA-test en 9,45 euro voor een snelle diagnostische test. Een apotheekmedewerker kan de verschillen tussen de verschillende sneltests uitleggen.


Waar kan ik me laten testen?

Een interactieve kaart met de plekken in Zuid-Frankrijk waar je je kunt laten testen vind je hier.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners