Marseille: een verborgen geschiedenis onder water

Zaterdag 4 juni 2022 is het zover: vanaf deze datum is na jaren van intensieve voorbereiding een levensechte reconstructie van de Grotte Cosquer te zien in én onder de Villa Méditerranée in het 2e arrondissement van Marseille.


Henri Cosquer

De oorspronkelijke onderwatergrot, die 37 meter diep onder water ligt en alleen toegankelijk is via een tunnel van 135 meter lang, werd in 1985 door de duiker Henri Cosquer ontdekt en bevindt zich in de calanques bij Cap Morgiou tussen Marseille en Cassis. Deze grot waaraan Cosquer zijn naam gaf, was in die tijd – en is dat steeds meer naarmate de zeespiegel stijgt – alleen toegankelijk voor zeer ervaren duikers. Het project, dat een beetje te vergelijken is met Chauvet of Lascaux, heeft het doel de bezoekers van het museum een kijkje in de geschiedenis van de mensheid te geven en de geheimen prijs te geven die duizenden jaren lang diep onder water verborgen lagen.


Een duik in het verleden

Het Cosquer Méditerranée-avontuur speelt zich af op drie verdiepingen binnen de Villa Méditerranée. De reproductie van de prehistorische grot ligt onder het zeeniveau die met een lift naar beneden te bereiken is en waar je de grotschilderingen kunt bewonderen die onze voorouders vele jaren geleden hebben achtergelaten. Zij konden destijds in deze grotten leven omdat de zeespiegel vele malen lager was dan tegenwoordig. Met behulp van een audioguide ontdek je de geheimen van de Homo sapiens van zo’n dertigduizend jaar geleden. Gravures, schilderijen en handafdrukken zijn hier aan de hand van gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek zo realistisch mogelijk in scène gezet. Op de andere twee verdiepingen van het museum is een tentoonstelling te zien over het leven van de prehistorische mens en dier in de gebieden vlakbij de zee en wordt uitgelegd welk materiaal men destijds gebruikte tijdens de ontdekking van deze unieke onderwatergrot.

Meer informatie over dit bezienswaardige museum in hartje Marseille vind je op de website grotte-cosquer.com.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners