Pareltjes in het achterland van Nice – deel 2

Benieuwd naar het achterland van Nice? Wandelend over de kasseien deel je de straat met lokale bewoners met hier en daar een verdwaalde toerist. We nemen je mee langs bijzondere parels in het arrière-pays die je inspiratie geven voor een onvergetelijk dagje uit. Je proeft de echte Provençaalse sfeer juist in de authentieke dorpjes in het achterland.


Saint-Cézaire-sur-Siagne

Ondergrondse pracht en praal
Op de grens van de Alpes-Maritimes en de Var vind je het Provençaalse dorp Saint-Cézaire-sur-Siagne. Gebouwd tegen een klif kijk je uit over de prachtige vallei van de Siagne. Hier lopen de terrassen vol olijfbomen, ook wel restanques genoemd, helemaal tot aan de heldere en diepe rivier met watervallen, molens en oude bruggetjes. Liefhebbers van oude gebouwen en prachtige steensoorten komen flink aan hun trekken in dit idyllische dorpje: oude overblijfselen van vestingmuren uit de 14e eeuw, de uit roze steen opgetrokken kerk, bijzondere gedecoreerde deuren en schaduwrijke pleinen met de prachtige muilezelfontein op het hoofdplein. Het dorp staat vooral bekend om haar ondergrondse pracht: de grotten van Saint-Cézaire. Duizenden jaren lang heeft het water zich een weg naar beneden gegraven en de kalkrotsen gepolijst en bewerkt waardoor je nu de mooiste natuurcreaties kunt bewonderen. De licht- en klankshows zorgen voor een toverachtige sfeer diep onder de grond. In 1890 werd de grot ontdekt door een boer die een gat in de grond zag. Nieuwsgierig als hij was begon hij dieper te graven en kwam er zo’n 40 meter onder het aardoppervlak een mooie grot tevoorschijn. Trek wel een paar goede schoenen en warme kleding aan want het is er glad en maar vijftien graden.


Callian

Een ode aan Christian Dior
De volgende stop is Callian, een authentiek dorpje tussen Fayence en Montauroux. Het dankt zijn charme aan de straatjes die in een spiraal naar het middeleeuwse kasteel leiden dat boven het dorp uittorent. Ooit bezet door de Kelten en daarna door de Romeinen werd Callian een belangrijke stad in die periode. Die historische erfenis zie je terug op bijna elke hoek van de typische middeleeuwse dorpsstraatjes. Ook de kerk met de vierhoekige klokkentoren versierd met geglazuurde tegels en de kapelletjes ademen een en al geschiedenis. Een ander stukje – meer recente – geschiedenis vind je op de kleine begraafplaats waar Christian Dior, de beroemde Franse modeontwerper, begraven ligt. In 1951 kocht Dior het Château de La Colle Noire, een imposant kasteel net buiten het dorp Montauroux, om zich terug te trekken uit de Parijse hectiek. De vele hectaren tuin werden beplant met geurende meirozen en jasmijn uit Grasse, en velden vol met olijf- en fruitbomen. Zijn droom? Parfumeur worden en eigen bloemen kweken voor zijn Dior-parfums. Lang heeft hij niet kunnen genieten van zijn landhuis; in 1957 stierf Dior tijdens een vakantie in Italië waarna hij werd gerepatrieerd naar Callian. Na vele omzwervingen kocht het modehuis Dior La Colle Noire om het kasteel nieuw leven in te blazen en te restaureren in oorspronkelijke staat. Wel kunnen wij genieten van het iconische parfum J’adore – een ode aan de bloemen van Dior.


Tourrettes

Een kunstzinnig openluchtmuseum
Vlakbij Callian vind je het charmante dorpje Tourrettes, niet te verwarren met Tourrettes-sur-Loup in de Alpes-Maritimes. De naam van het dorp doet een beetje denken aan les petits tours, de torentjes bovenop een burcht. Toch heeft er hoogstwaarschijnlijk nooit een burcht gestaan in het dorp. Wat je hier wel kunt bewonderen zijn de torens van Château du Puy. Dit chateau werd in 1830 gebouwd door de beroemde ingenieur Alexandre Fabre die zowel in Frankrijk als in Rusland naam maakte. Fabre was uiteindelijk twintig jaar in dienst van de Russische tsaar en het Château du Puy doet nog denken aan die periode. Fabre liet het namelijk bouwen als exacte replica van het pand van de officiersopleiding in Sint-Petersburg.
Ook La Tour de l’Horloge, de klokkentoren, van het dorp is de moeite waard. Bovenop deze mooie smeedijzeren klokkentoren staat er een prachtig panoramisch uitzicht op je te wachten. Het hoogtepunt van Tourrettes is toch wel het dorp zelf, dat een openluchtmuseum is met meer dan vijftig verschillende kunstwerken die de oude stenen muren sieren. In het hart van het heuveldorpje volg je deze permanente kunstroute langs de steegjes en over pleinen om de verschillende schilderijen, mozaïeken en beeldhouwwerken te aanschouwen. Leuk om te weten: je kunt het hele jaar door een gratis rondleiding boeken via het VVV-kantoor van Tourrettes.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners