Voorbij de calanques: Cassis – deel 2

Journalist Anne van der Wal woonde vorig jaar een tijdje in Cassis en dompelde zich toen volledig onder in de lokale levensstijl. en wat blijkt: Cassis is veel meer dan alleen de prachtige nabijgelegen calanques. In deze reportage deelt Anne haar favoriete activiteiten en lievelingsadressen. Vandaag deel 2 van de dagen in petit paradis Cassis.


Dag 2 – Wandeltocht met verbluffend uitzicht

Vandaag is het tijd voor een flinke hike. Een bezoek aan het Parc National des Calanques mag namelijk absoluut niet ontbreken tijdens een bezoek aan Cassis. En dat bezoek is absoluut het mooist te voet. Calanques zijn rotsformaties aan de kust die deels de zee in lopen waardoor de rotsachtige kliffen steil aflopen tot de zee. De combinatie van de hoge kliffen met de azuurblauwe zee in de diepte is echt een plaatje. Het Massif des Calanques strekt van Marseille tot aan La Ciotat en vanaf het centrum van Cassis zijn er drie te voet te bezoeken: Port Miou, Port Pin en calanque d’En- Vau. Port Miou ligt op slechts dertig minuten wandelen vanaf de haven van Cassis en is makkelijk te bereiken. De weg naar Port-Pin, maar vooral naar d’En-Vau, is pittiger.


Petit paradis Cassis te voet

Wees daarom goed voorbereid: draag goede schoenen, neem minstens twee liter water per persoon mee en pak ook een lunchpakket in. In de zomermaanden is het aan te raden om vroeg, tussen zeven en acht uur ‘s ochtends, te vertrekken. Niet alleen om op de heenweg de drukte te mijden, maar ook voor de garantie op de mooiste plaatjes. Vanaf de entree van het nationale park ben je met een retourtje d’En-Vau drie uur zoet, met tussendoor een pauze op het strand.


Magnifique uitkijkpunt

Nog niet genoeg gezien? Loop dan verder tot aan de Belvédère d’En-Vau, een uitkijkpunt op flinke hoogte dat een prachtig diep en wijds uitzicht over calanque d’En-Vau biedt. De calanques zijn ook per kajak of toeristische boot te bereiken, maar persoonlijk vind ik de uitzichten vanaf de landzijde veel indrukwekkender. Met een bezoekje aan de calanques ben je de hele dag zoet en na zoveel inspanning is een chic diner dubbel en dwars verdiend. Restaurant Le Poisson Rouge ligt verscholen in een klein, doodlopend steegje. De kaart is klein en wisselt geregeld, maar je geniet er gegarandeerd van de lekkerste visgerechten. 


ADRESSEN 
STARTPUNT VOOR EEN WANDELING NAAR PORT MIOU, PORT PIN EN CALANQUE D’EN-VEAU 50 avenue des Calanques 
RESTAURANT LE POISSON ROUGE Impasse Farine 


Dag 3 – missie: joie de vivre 

Na alle inspanningen gisteren is het tijd om de spieren wat ontspanning te geven. Begin de dag met een ochtendduik bij Plage du Bestouan, tien minuten lopen vanaf de haven. Neem een douche, droog op in het ochtendzonnetje en kies voor een heerlijk ontbijt bij Monsieur Brun, te herkennen aan het rode meubilair. Dit is het enige terras in het dorp waar je ’s ochtends gegarandeerd in de zon zit en je kunt hier genieten van een heerlijk petit déjeuner. Blijf er gerust een tijdje hangen, voordat je naar het presqu’île gaat. Het presqu’île, de landtong die hoort bij de gemeente Cassis, ligt tussen Port Miou en het populaire strand la Grande Mer. Tijdens een wandeling over het presqu’île word je getrakteerd op de meest chique villa’s, wegdromen gegarandeerd. Eenmaal een plekje gevonden, leg je je handdoek neer op een rots en spring je zo de zee in.


Het centrum van Cassis

Na een laatste middag genoten te hebben van de zilte Middellandse Zee is het tijd om op de valreep nog even het centrum van petit paradis Cassis te ontdekken. Winkels zijn er niet veel, maar de kleine boetiekjes die er zijn, zijn zeker de moeite waard. Afsluitend strijk je nog even neer bij wijnbar La Maison de Jo & Gaby, de perfecte bar voor een apéro waar vanaf de klok van vijf tot sluitingstijd een gezellige sfeer hangt. Trek gekregen? Loop dan naar Casa Roma waar je de lekkerste stukken pizza af kunt halen. Dit feestmaal smaakt natuurlijk het beste op het strand met een fles wijn én de laatste zonsondergang. Wat wil je nog meer?’ 


ADRESSEN 
PLAGE DU BESTOUAN, 19 avenue de l’Amiral Ganteaume
MONSIEUR BRUN, 2 Quai Calendal 
LA MAISON DE JO & GABY, 6 rue Dr Séverin Icard 
CASA ROMA, 5 rue Brémond l

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners