Stakingsdag 14

Hoeveel mensen er gisteren op de nationale actiedag demonstreerden, is onduidelijk. Volgens de regering 680.000 mensen, volgens de vakbonden 1,8 miljoen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. In Nice zou het om 12.000 manifestanten zijn gegaan , in Marseille om 25.000. Schermutselingen bleven uit. Nadat dit eerder in de Gironde, in Lyon en Nantes gebeurde, protesteerden medewerkers van elektriciteitsleverancier Enedis in Nice door gedurende twee uur de stroom uit te schakelen voor een deel van Vieux-Nice, de befaamde Cours Saleya en het Paleis van Justitie.
Ook vandaag gaan de stakingen – vooral bij het treinverkeer – gewoon door. In Parijs is vanmorgen met traangas geschoten op scholieren die de toegang tot hun lyceum blokkeerden. Premier Philippe ontvangt vanmiddag alle vakbonden en de werkgevers. President Marcron heeft gezegd dat hij het pensioenplan doorzet, maar dat hij eventueel wil praten over een ‘verbetering’ ervan. Het zou dan vooral gaan om die ‘scharnierleeftijd’ (âge pivot) van 64 jaar: eerder stoppen = minder pensioen, langer doorwerken = een hogere uitkering.
Drie dagen voor het begin van de kerstvakanties hoopt de regering dat er in elk geval iets van treinverkeer gegarandeerd kan worden. De bonden hebben voor morgen opgeroepen tot lokale demonstraties.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Brieven aan Vincent

Hoe beleefde Vincent van Gogh zijn tijd in het psychiatrische ziekenhuis van Saint-Paul-De-Mausole? Hij bracht er een jaar schilderend, maar ook schrijvend door. In deze documentaire delen huidige patiënten van

Verder lezen

Remote aan de Côte

Remote werken, oftewel: op afstand werken, is de afgelopen jaren in rap tempo populair geworden – helemaal sinds de pandemie. Het is dubbel en dwars gebleken dat je met verschillende

Verder lezen
Ontdek

Onze partners