Huizen beheren in tijden van crisis

Wat doen onze landgenoten in Zuid-Frankrijk in deze bizarre tijden? Côte & Provence maakt een rondgang langs verschillende beroepsgroepen om eens te horen wat zij nu doen en niet doen. Jan Vermeijen en Liselotte Van den Brande beheren huizen in Zuid-Frankrijk met hun bedrijf Maison sans Soucis, gevestigd in Seillans (Var). Het werk gaat voor een belangrijk deel gewoon door maar Jan vond wat tijd er als derde in deze serie over te vertellen…

De impact van dit virus is ondertussen zo enorm groot geworden, dat elke sector de economische gevolgen ervan ondervindt en niet meer ‘normaal’ kan werken. Ook wat betreft het managen en beheren van tweede verblijven in de Provence en regio Cote d’Azur. Sinds de gekende lock-down in Frankrijk, hebben wij als trouwe partner voor al onze buitenlandse klanten meteen een overzicht gemaakt van de activiteiten die nog kunnen doorgaan en van de projecten die tijdelijk dienen uitgesteld te worden.

Tuin- en zwembadonderhoud gaat door

Het tuin- en zwembadonderhoud wordt nog steeds georganiseerd op regelmatige basis, wat zeker in deze periode van het jaar geen overbodige luxe is. De natuur en de zuiderse tuinen trekken zich niets aan van al deze commotie rond Covid-19 en bovendien is de lente hier al even begonnen. De basis van een mooie tuin later in het jaar wordt nu gelegd en ook de zwembaden vragen nu meer aandacht dan enkele maanden geleden.
Een probleem voor onze tuinmannen is wel dat het stort of ‘le déchetterie’ sinds de lock-down gesloten is: tuinafval kan niet meer weggebracht worden naar de desbetreffende containerparken. Dit wordt nu, als het kan, bij de klant zelf ergens gestockeerd en zal nadien worden weggebracht. Het grote verschil met voorheen is dat de teams nu worden uitgestuurd met maar één persoon ipv 2 per truck. Dit voor de gevraagde ‘social distancing’.

Property-checks zijn in trek

Wat onze klanten nu nog meer appreciëren dan voorheen, zijn onze ‘property-checks’ ter plaatse. Wij staan regelmatig in contact met onze klanten via alle mogelijke digitale kanalen, en dan is het toch aangenaam te vernemen dat alles ok is in & rondom het huis wanneer de klant zelf ergens in lock-down zit in het buitenland. Vaak uiteraard met foto’s en een verslag.

Andere opdrachten zoals loodgieterij-, elektriciteit- en airco- of warmtepomp installaties kunnen deels worden uitgevoerd, als de huizen tenminste onbewoond zijn én op voorwaarde dat de materialen voorradig zijn. Veel van de airco units komen uit Azië en moet men dus rekening houden met langere levertijden.

Constructie- en renovatie opgeschort

Wat echter wel helemaal is opgeschort, zijn onze constructie- en renovatie werkzaamheden. In theorie kan de bouwsector verder werken, maar vaak zijn de opgelegde sanitaire voorschriften moeilijk na te leven op de werf. In heel Frankrijk zijn ongeveer 80% van alle bouw-bedrijven momenteel gesloten. Er zijn er wel die hier verder doen, maar vaak betreft dit enkel afbraak-werken. Eén van de andere problemen is dat er geen voorraad meer is van bouwmaterialen zoals cement, bouwstenen enzo omdat deze in onze regio worden geleverd vanuit Italië. En zoals jullie allen weten is het leven en de economische sector daar helemaal stilgevallen.

Zodra president Macron het mogelijk acht, zullen wij al deze werken terug opstarten zodat hopelijk alles nog op tijd klaar zal zijn voor de zomer. Onze nieuwbouw projecten en andere renovaties die in de maanden april, mei en juni ingepland stonden, zullen helaas worden uitgesteld tot na de zomer.

Veel begrip van klanten

De meeste van onze klanten hebben veel begrip voor deze situatie en verkiezen duidelijkheid boven verwarring. Uiteraard is er teleurstelling dat de werken niet zoals gepland kunnen uitgevoerd worden. Ook is er soms onduidelijkheid omdat er in hun thuisland andere regels en voorschriften gelden.

Ik heb ook klanten die in hun buitenverblijf waren toen de lock-down werd ingesteld en die liever hier blijven dan terug te keren naar hun thuisland. Waar het vaker drukker is en veel meer mensen wonen dan hier in onze streek. Ik werk zoals voor de lock-down vaak van thuis uit, maar met 4 jonge kinderen in huis is dat niet zo evident. Momenteel schrijf ik dit neer met een 1,5 jarige naast me. Ik heb Emile zonet een paar magazines gegeven om door te nemen, dus is hij weer enkele minuten zoet. In tijden van crisis, zoals nu, is bereikbaar zijn voor uw klanten nog het belangrijkst. Goede en regelmatige communicatie zorgt voor mentale rust en vertrouwen.

Het feit dat hun nieuw zwembad of nieuwe badkamers niet op tijd af zullen zijn voor hun geplande vakantie in juli of augustus, is niet meer primordiaal. Ze hopen van harte dat wij en onze werklui allemaal gezond mogen blijven. Onze gemeenschappelijk projecten hebben ‘enkel’ vertraging opgelopen. Zij weten dat het wel allemaal wel goed komt. En laten we hopen eerder vroeg dan laat.

‘Blijf in uw kot’ zoals we in Vlaanderen zeggen, of ‘restez tous chez vous’!
Enkel hierdoor kunnen we weer met zijn allen terug zoals voorheen aan het werk.

Groeten uit Seillans
Jan Vermeijen

Maison sans Soucis
www.maisonsanssoucis.com

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners