provencaalse muur

De Provençaalse muur

In de Luberon is nog een paar kilometer over van wat ooit een Provençaalse muur tegen de pest was. Een stille getuige van de grote pestepidemie die de Provence teisterde tussen 1720 en 1723: Le Mur de la Peste. Het was de laatste pestuitbraak die de Provence trof en kostte zo’n 120.000 mensen het leven.


De ellende begon allemaal met een handelsschip uit de Levant dat aankwam in de haven van Marseille. Ondanks signalen dat er aan boord een besmettelijke ziekte heerste hoefde het schip niet in quarantaine. Eén van de grootste Europese handelsbeurzen verwachtte de lading en …de handel ging voor. Het bleek een fatale beslissing. Met de bemanning ging de pest aan land en verspreidde zich vanuit Marseille in hoog tempo door de Provence.


Bouw een muur!

Grote onrust dus ook in het Comtat Venaissin, het laatste stukje Frankrijk dat nog in handen was van de Paus. Om het te beschermen werd besloten een muur te bouwen tussen de Mont Ventoux en de Durance. Om precies te zijn vanaf de Pas du Viguier bij de Gorges de Nesque tot iets ten zuiden van Cabrière-d’Avignon. Een 2 meter hoge muur van zo’n 25 km werd gebouwd en daarna aan beide zijden bewaakt door Franse en Pauselijke troepen. Het hielp iets, maar helemaal veilig bleek men achter deze Mur de la Peste niet te zijn. Ook aan de westelijke kant van brak hier en daar de pest uit. In 1723 was de epidemie te einde en werd de muur verlaten. Niemand bekommerde zich er meer om.


Wandelen langs de Provençaalse muur

Tot een kleine drie eeuwen later toen nog maar een deel van de muur overeind stond. In 1986 besloten enkele enthousiastelingen zich te verenigen in een association, genaamd de ‘Pierres Sèche de Vaucluse’. Een kilometer of zes van de muur werd hersteld en nu loopt er ook een wandelpad langs. Dit pad start in de buurt van Cabrière-d’Avignon, en het is een tevens mooie manier om een prachtig deel van de Luberon te ontdekken en daarbij ook de Abbaye de Sénanque direct mee te nemen. Klik voor meer informatie ode link:

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ik vertrek!

Hoe zijn jullie nou hier beland? Altijd zo´n lekkere binnenkomer. Op ons terras, achter een wijntje, zitten de gasten klaar voor een heerlijk ‘ik vertrek’ verhaal. Laatst zag ik in

Verder lezen

De kerstster van Séguret

Wij blijven dit jaar lekker thuis in Séguret voor de feestdagen. Omdat Sinterklaas La Douce links laat liggen, kunnen wij al eind november helemaal losgaan met de kerstversieringen. Boven Séguret

Verder lezen
Ontdek

Onze partners