Wijnsores: Trump en de droogte

De wijnboeren in de Provence zijn slecht op hun gemak. Om te beginnen is er de langdurige droogte (bijvoorbeeld in de Var viel in april voor het laatst serieuze regen) die de kwantiteit van de druivenoogst bedreigd. De druiven groeien niet goed. In de meeste regio’s is de pluk in elk geval met een paar weken uitgesteld, in de hoop op neerslag. Aan veel stronken beginnen de bladeren al te ‘verbruinen’, wat normaal gesproken pas eind september/begin oktober gebeurt. Over de te verwachten kwaliteit van de geringere oogst laten de wijnboeren zich nog niet uit.
Tweede probleem: president Trump wil aanstaande maandag al een importheffing voor Franse wijn invoeren. Als reactie op het besluit van de Franse regering grote (Amerikaanse) techbedrijven belasting te laten betalen. Ongeveer 50% van de Provençaalse rosé wordt naar de VS geëxporteerd.
Intussen is het ook droevig gesteld met de olijven in de Provence door de langdurige droogte en hitte. Volgens de Chambre d’Agriculture des Alpes-Maritimes zal de oogst (over twee maanden) gemiddeld zeker 60% lager uitvallen, maar in sommige gevallen kan het verlies oplopen tot 90-100%. Prijsverhogingen lijken onvermijdelijk, goedkope(re) import uit het buitenland ook.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners