BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

hoofdgerecht

Recept van de week: Gado gado

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. die overigens zijn bedoeld voor 4 personen.

Vandaag even zo helemaal geen trek in de Franse cuisine, dat het van de weeromstuit Indisch is geworden: gado gado, een lichte groentenschotel met een pittige zoet-zure pindasaus. ’t Is per slot eindelijk zomer hier in de subtropen.

Ingrediënten

Voor de groentenschotel:

  • 4 eieren
  • 1 krop sla
  • ½ komkommer
  • 2 aardappelen
  • 500 gram groenten (Chinese kool, sperziebonen, broccoli, taugé, of andere groenten die je lekker vindt)

Voor de saus:

  • 1 dl water
  • ½ dl ketjap manis (= zoet)
  • 5 eetlepels pindakaas
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels sambal
  • sap van ½ citroen

Bereiding

Van de groentenschotel:

Kook de eieren hard. Schil en kook de aardappelen, laat ze afkoelen en snij ze in plakken. Was en snij de groenten in ‘hapklare’ afmetingen, en kook ze -elk in een aparte pan, vanwege de verschillende kooktijden- beetgaar; laat uitlekken in een vergiet en laat afkoelen. Pluk de sla (alleen het binnenste zachte groen gebruiken), was, en maal droog in de slacentrifuge. Schil de komkommer en snij in schijfjes. Verdeel de sla over de borden, daarover de aardappelen, de komkommer en de gekookte groenten: maak van elke soort een hoopje. Pel de eieren, snij ze in schijfjes en verdeel ze over de borden.

Van de saus:

Pel de knoflooktenen, pers de halve citroen uit.

Doe het water en de ketjap in een pannetje en zet op laag vuur. Roer er de pindakaas in los, als het vocht warm begint te worden. Knijp er de knoflooktenen boven uit, doe de sambal erbij, en roer tegen de kook aan tot een mooie gladde saus. Doe het citroensap erbij en laat alles nog even onder goed roeren doorwarmen (niet koken!). Proef op smaak en voeg eventueel nog wat van één van de ingrediënten toe tot je het zelf echt lekker vindt. Verdeel de saus over vier kommetjes en serveer die bij de groentenschotel. Geef er kroepoek bij, of empeng (de bittere variant), en trek voor de verandering eens een biertje open.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.