Briançon

Share
Briançon

Hoog in de Haute-Alpes vind je een van de grootste plaatsen van het departement en de hoogstgelegen stad van Frankrijk. Het is Briançon, een stad met een interessant cultureel en militair erfgoed. Het staat ook niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het berggebied waarin de stad ligt is vol prachtige natuur. Er zijn verschillende nationale parken in de buurt en vanaf de stad kijk je uit over de Durance rivier. In de winter is Briançon populair, omdat het vlak in de buurt van het skigebied Serre Chevalier ligt. Briançon is een mooie stad op zichzelf met haar verschillende vestingwerken en historisch centrum, maar daarnaast is het ook een ideale basis om de zuidelijke Franse Alpen te ontdekken.

In de wintermaanden is Briançon het populairst. Vele skiliefhebbers komen er dan heen om te gaan skiën in het vlakbij gelegen skigebied Serre Chevalier. Dit is een gebied met wel 250 kilometer piste. Daarnaast is Briançon ook een mooi langlaufgebied met een bekende langlaufplaats in de buurt, zoals Cervières. Door haar unieke locatie is Briançon met driehonderd dagen zon per jaar een van de zonnigste winterbestemmingen van de Alpen. 

 

Wandelen en wellness-centra

Maar ook in de warmere maanden van het jaar kun je je goed vermaken in de natuurrijke omgeving van de stad. Er zijn een aantal dalen en bergruggen, waar je heel mooi kunt wandelen: Vallée de la Clarée, Refuge Cézanne en Parc National du Queyras. Ook is er het grootste nationale park van Frankrijk: Parc National des Écrins met haar verschillende toppen van rond de 4000 meter hoog en gletsjers.

Er zijn ook verschillende wellnesscentra te vinden in het nabijgelegen natuurgebied Vallée de la Guisane. Deze vallei is bekend om de kwaliteit van zijn lucht en klimaat. Wellness-centra die je er vindt zijn onder andere de grote baden van Monêtier, waar een natuurlijke warmwaterbron stroomt, en Durancia in Montgenèvre, vlakbij twee biotoop meren (een biotoop is een natuurlijk omgeving waarin planten en/of dieren leven en zich voortplanten).

 

Brigantium en Vauban 

Briançon is gebouwd door de Romeinen en heette in die tijd nog Brigantium. Het was toen een van de belangrijkste steden in Gallië voor de Romeinen. Dit heeft te maken met dat de 

stad op de handelsroute Via Domitia, tussen het Franse Arles en het Italiaanse Turijn, lag. Briançon ligt namelijk dicht bij de Italiaanse grens. Na de val van het Romeinse Rijk was de stad nog steeds een van de belangrijkste in de regio, doordat de handel er best wel was gegroeid door de jaren heen. Omdat de stad zo belangrijk is, is er in de elfde eeuw een kasteel gebouwd om de plaats te beschermen. In de veertiende eeuw zijn er vervolgens ook verdedigingsmuren gebouwd. Met hulp van de Franse militair architect en beroemd ingenieur Vauban zijn de verdedigingswerken van de stad verbeterd in de achttiende eeuw. 

 

Ook heeft hij een groot deel van de oude binnenstad, Ville Haute, opnieuw ontworpen en gebouwd, omdat het meeste van het originele dorp in de zestiende eeuw was verwoest. 

Deze oude binnenstad is grotendeels nog onveranderd sinds het door Vauban gebouwd is. De invloed van deze ingenieur is dan ook nog goed terug te zien in stad. 

 

Wanneer je door de Porte de Pignerol de oude stad betreedt, word je begroet door historie en schoonheid. Je vindt er kleurrijke huizen in smalle pittoreske straten. Ook zijn er verschillende leuke winkels en restaurants, en van mei tot en met september is er op iedere zondagochtend markt. Naast de oude huizen zijn er nog vele andere sporen van de historie van de stad te zien in Briançon. Er is de achttiende-eeuwse collegiale kerk Notre-Dame-et-Saint-Nicolas. Deze kerk met haar twee klokkentorens, één met een normale klok en één met een zonnewijzer, domineert de stad. Verder zijn de veertiende-eeuwse kerk Église Des Cordeliers en de Fontaine de Soupirs, een achttiende-eeuwse fontein, ook zeker het bekijken waard. En wanneer je op zoek bent naar een mooi plein, moet je naar Place d’Armes met haar charmante uitstraling gaan.

 

Militair erfgoed

Briançon heeft interessant militair erfgoed. Om de plaats goed te kunnen beschermen zijn er tussen de achttiende en twintigste eeuw verschillende militaire constructies gebouwd: Fort des Salettes, Fort des Trois Têtes en Fort du Randouillet. Deze zijn allemaal ontworpen en gebouwd door Vauban. Doordat de stad vlak bij de Italiaanse grens ligt, fungeerde het in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw als militaire strategische functie. De mooie forten in en rondom de stad herinneren nog aan deze periode. 

 

Meer informatie

www.ville-briancon.fr

 

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 12 uur rijden

Met het vliegtuig: Vlieg naar Lyon of Milaan

 

 

Gids

Briançon: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Briançon

 

Embrun

 

Gap

 

La Grave

Mont-Dauphin

 

Saint-Véran

 

Cervières


Champoléon

Château-Queyras

 

Guillestre

 

Le Monêtier-les-Bains

 

Névache

Orcières

 

Villar-d’Arêne

 

Combe de Malaval

 

La Chapelle-en-Valgaudémar

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Briançon