Riez

Share
Riez

In het Parc Naturel Régional du Verdon ligt Riez. Het ligt niet al te ver van Digne-les-Bains, de hoofdstad van de Alpes-de-Haute-Provence, en ook dicht bij de bekende kloof Gorges du Verdon. Het is een klein plaatsje met belangrijk cultureel erfgoed en een ligging dichtbij Plateau de Valensole, waar prachtige lavendelvelden te vinden zijn. Het rijke erfgoed bestaat uit de overblijfselen van een Romeinse tempel, een christelijke doopkapel en meer. 

Het ontstaan van Riez gaat ver terug de tijd in en het is ook de oudste plaats in de Alpes-de-Haute-Provence. Het is gebouwd in de eerste eeuw en er is nog steeds wat terug te vinden van deze eeuwenoude geschiedenis door ruïnes in de stad. Deze komen uit verschillende tijdperken: van de Romeinse tijd tot aan de Renaissance. Er zijn nog vier pilaren van een oude Romeinse tempel over uit de eerste eeuw en een historisch centrum dat met haar smalle straatjes en kleine boetiekjes echt een middeleeuwse sfeer heeft. Deze boetiekjes zijn vandaag de dag trouwens overgenomen door pottenbakkers, faience-ambachtslieden (faience is een soort aardewerk) en beeldhouwers, die de traditionele kunst en ambachten in stand houden. En dan is er nog het Hôtel de Mezan, wat een goed voorbeeld is van een voormalig herenhuis uit de Renaissance. Ook de op een heuvel gelegen kapel Saint Maxime en de negentiende-eeuwse Cathedrale Notre-Dame-de-l’Assomption zijn interessant om te bezoeken. 

 

Live-muziek, lavendel en truffel

De historische gebouwen en nabijgelegen lavendelvelden maken Riez een mooie plek om te bezoeken. Op warme zomeravonden wordt er regelmatig livemuziek gespeeld bij de verschillende terrassen. 

Doordat Riez in een landbouwgebied ligt, heb je er ook verschillende heerlijke lokale seizoensproducten, zoals truffel, honing, lavendel, tijm en rozemarijn. Je vindt er een van de beste truffelgerechten uit de regio, brouillade de truffe.

 

Nationaal park Verdon en lavendelvelden 

Vlak bij het dorp vind je Parc Naturel Régional du Verdon. Dit is een prachtig nationaal park, waar je onder andere het Lac de Sante Croix, het op een na grootste stuwmeer van Frankrijk, en de kloof Gorges du Verdon kunt vinden. Het Lac de Sante Croix is een schitterend meer met een heldere blauwe kleur, omgeven door de bergen. Er worden op het meer ook verschillende wateractiviteiten georganiseerd, zoals kajakken, peddelsurfen, waterfietsen en zeilen. En ook de Gorges du Verdon kun je op verschillende manieren ontdekken. Dit kan met de auto, fiets of door te wandelen, maar je kunt ook voor sportievere en avontuurlijkere manieren kiezen.  

Ook de bekende grote lavendelvelden van het Plateau de Valensole liggen in de buurt. De lavendel staat alleen niet het hele jaar in bloei, dus om de velden ook echt in een prachtige paarse kleur te kunnen zien moet je er wel tussen eind juni en begin augustus zijn. 

 

Meer informatie

www.ville-riez.fr

 

Bereikbaarheid

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 13 uur rijden. 

Met het vliegtuig: vlieg naar Marseille. 

Gids

Riez: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Moustiers-Sainte-Marie

Riez

Sainte-Croix-du-Verdon

Sisteron

Barcelonnette

 

Colmars

 

Manosque 

 

Saint-Geniez

Forcalquier

 

Jausiers

 

Rougon

 

Uvernet 

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Riez