L’Isle-sur-la-Sorgue

Share
L'Isle-sur-la-Sorgue

L’Isle-sur-la-Sorgue is een charmant stadje in de Vaucluse. Het ligt in het bergketen van de Luberon vlakbij Avignon. Door de stad heen stroomt de rivier La Sorgue. Dat zorgt voor zo’n mooi plaatje, dat deze plaats ook wel het Venetië van Zuid-Frankrijk wordt genoemd. Er staan verschillende mooie historische gebouwen in de plaats, waaronder de zeventiende-eeuwse kerk Notre-Dame-des-Anges. L’Isle-sur-la-Sorgue staat bekend als een van de belangrijkste steden als het aankomt op antieke spullen in Europa. Verder heeft het stadje mooie kunstgalerijen. 

L’Isle-sur-la-Sorgue staat het meest bekend om de uitstraling die het heeft door de rivier La Sorgue die dwars door het plaatsje heen stroomt. Loop er over de bruggetjes en door kleine steegjes om de rustgevende en mysterieuze sfeer van de stad te ontdekken. Langs de waterkant zijn ook nog verschillende waterwielen die je kunt bewonderen. 

Om te ontspannen en tegelijk goed van het uitzicht op de rivier te genieten, kun je bij een van de gezellige cafeetjes en restaurantjes langs de rivier gaan zitten. Dat ontspannen kun je ook nog doen in Parc Gautier, een mooi park waar ook nog een indrukwekkende negentiende-eeuwse villa staat. 

 

L’Isle-sur-la-Sorgue als curiosa hoofdstad

Antiek is iets waar deze plaats goed bekend om staat. Op de wekelijkse markt op zondagochtend worden er veel antieke meubelen en objecten verkocht. Al decennialang staat L’Isle-sur-la-Sorgue bekend als een curiosa hoofdstad. Door het stadje heen zijn ook veel leuke antiekzaken te vinden. 

 

Notre-Dame-des-Anges, Tour d’Argent en meer historie

Er staan verschillende mooie historische bouwwerken in de plaats, waaronder religieuze gebouwen, stadspaleizen en huizen uit de renaissance. Een prachtige kerk is de Notre-Dame-des-Anges. De stijl van deze kerk is een combinatie van zuidelijk gotiek en barok. De kerk ziet er sober uit vanbuiten, maar vanbinnen zijn er zeer indrukwekkende muurschilderingen, heiligenbeelden en houtsnijwerken te zien. Een ander mooi bouwwerk is de Tour d’Argent. Dit is een monumentale toren uit de twaalfde eeuw. 

 
Kunst opzoeken in Campredon en Villa Datris
Voor de kunstliefhebbers is het ook leuk en interessant om een bezoek te brengen aan de kunstgalerij Campredon Centre d’art. 

Hier worden verschillende tentoonstellingen georganiseerd van schilderijen, foto’s, beelden en meer. Je ziet er werken van belangrijke personen uit de kunstgeschiedenis, evenals die van de hedendaagse kunst. Het achttiende-eeuwse gebouw waarin de kunstgalerij zit, ziet er ook indrukwekkend uit. 

Verder is er Villa Datris. Dit is een particuliere stichting, gevestigd in een villa, die volledig gewijd is aan de hedendaagse beeldhouwkunst. Van mei tot november zijn er op de verschillende verdiepingen van de villa, evenals in de tuin, prachtige beeldhouwwerken te zien. Er zijn dan tentoonstellingen met verschillende thema’s. 

De omgeving van L’Isle-sur-la-Sorgue

Een mooie bezienswaardigheid in  de omgeving van de plaats is Partage des Eaux. Dit ligt maar één kilometer verderop. Het is de plek waar de rivier La Sorgue in tweeën splitst, dat leidt tot een groot wateroppervlak. Je kunt hier onder andere prachtig wandelen.

Ook ligt vlakbij L’Isle-sur-la-Sorgue het dorpje Fontaine-de-Vaucluse, waar je een mooie wandeling kunt maken naar de bron van de rivier La Sorgue. Even verderop ligt Gordes, een van de meest bezochte plaatsen in Frankrijk. 

Meer informatie

www.islesurlasorgue.fr

www.campredoncentredart.com

fondationvilladatris.fr

 

Bereikbaarheid 

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 11 uur en 30 minuten rijden 

Met het vliegtuig: vlieg naar Marseille 

 
 
Gids

L'Isle-sur-la-Sorgue: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Avignon

 

Carpentras

 

Châteauneuf-du-Pape

 

Gordes

Haut Vaucluse


L’Isle-sur-la-Sorgue


Ménerbes


Orange

Apt

 

Fontaine-de-Vaucluse

 

Lourmarin

 

Malaucène

Monieux

 

Roussillon

 

Pays du Ventoux

 

Caseneuve

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van L'Isle-sur-la-Sorgue