Ménerbes

Share
Ménerbes

Een van de mooiste dorpjes in de Luberon is Ménerbes. Het is één van de ‘plus beaux villages de France’. Het is een mooi historisch plaatsje wat bovenop een heuvel is gebouwd. Het heeft dan ook een mooi uitzicht over het Luberon gebergte. Door de locatie had het in het verleden ook een goede strategische ligging. Verder is de plaats door de eeuwen heen geliefd bij verschillende kunstenaars geweest, waaronder Picasso. Door het stadje heen zijn ook verschillende mooie oude gebouwen te zien. 

Ménerbes is een plaatsje met prachtige oude straatjes en gebouwen, die nog goed hun historische schoonheid hebben behouden door de jaren heen. Er is een klokkentoren op een klein pleintje en verderop een zeventiende-eeuwse klokkentoren, waar de kunstenaar Nicolas de Staël ook heeft gewoond. Ook zijn er nog een oude kerk, de achttiende-eeuwse kapel Chapel Saint Blaise en een kasteel bovenop de heuvel, dat gebouwd is in de zestiende eeuw, te vinden.

 

Ménerbes en Peter Mayle

Verschillende bekende schilders hebben een tijdje in deze plaats verbleven. Naast Picasso vallen hieronder Nicolas de Staël en en Dora Maar, de muze van Picasso. Met een geschiedenis van verschillende kunstenaars die hier gewoond hebben zijn er dan ook een aantal galeries en ateliers die je er kunt bezoeken. 

Ménerbes heeft vooral veel bekendheid gekregen in de jaren negentig van de vorige eeuw. De Engelse schrijver Peter Mayle woonde een tijdje in het plaatsje en schreef een boek genaamd A year in the Provence, wat een internationale bestseller werd. Hier zijn later zelfs nog een film en televisieserie over gemaakt, die op het boek gebaseerd zijn. 

 

In het dorpje is ook het interessante Maison de la Truffe et du Vin te vinden. In dit gebouw in het centrum kun je meer te weten komen over de lokale lekkernij, truffel. In de zomer is er een klein restaurant geopend, waar je ook verschillende dingen kunt proeven.

 

Verder ligt er twee kilometer buiten het plaatsje een kurkentrekkersmuseum, Musée du Tire-Bouchon. Hier vind je de grote verzameling kurken van de voormalige burgemeester Rousset-Rouardte vinden is. De kurken komen uit de periode tussen de zeventiende eeuw en nu en in totaal zijn het er wel meer dan duizend stuks. 

 

De omgeving van Ménerbes 

Vanuit het dorp is er een prachtig uitzicht over de weide omgeving met prachtige natuur. Aan de zuidkant van het plaatsje kijk je uit over een heuvelachtige vallei, en in het noorden kijk je uit over vele kilometers wijngaarden en de velden van het platteland.

Ook in de buurt van het plaatsje zijn nog een aantal interessante bezienswaardigheden te vinden. Zo is er bijvoorbeeld Abbaye de Saint Hilaire, een benedictijnse abdij, en de Dolmen de la Pitchoune. Dat zijn Franse hunebedden. De omgeving van de plaats heeft dus een historie die vele eeuwen terug de tijd in gaat. 

 

Meer informatie

www.menerbes.fr

museedutirebouchon.com

www.vintruffeluberon.com

 

Bereikbaarheid

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 12 uur rijden

Met het vliegtuig: vlieg naar Marseille 

 
 
Gids

Ménerbes: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Avignon

 

Carpentras

 

Châteauneuf-du-Pape

 

Gordes

Haut Vaucluse


L’Isle-sur-la-Sorgue


Ménerbes


Orange

Apt

 

Fontaine-de-Vaucluse

 

Lourmarin

 

Malaucène

Monieux

 

Roussillon

 

Pays du Ventoux

 

Caseneuve

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Ménerbes