Grignan

Share
Grignan

Grignan ligt in het zuidwesten van de Drôme. Het dorp is omringd door prachtige lavendelvelden die in juni en juli in bloei staan. Het plaatsje is gebouwd rond het beroemde château de Grignan, het grooste renaissances kasteel in Zuidoost-Frankrijk. In Grignan vind je, net als in veel dorpen in de Provence, karakteristieke middeleeuwse straatjes met leuke kleine winkels en verschillende kunstenaars waaronder schilders en pottenbakkers.

Het kasteel van Grignan werd in 1035 voor het eerst in geschriften vermeld. Het kasteel is gebouwd op een rots met steile wanden en dient als militaire uitvalsbasis. Eeuwen later, in de 15e eeuw, wordt het gebouw omgetoverd in een luxueus kasteel door Gaucher Adhémar. Zijn zoon en tevens gouverneur van de Provence, Louis Adhémar, zet deze modernisatie vervolgens voort. Tijdens de Franse Revolutie werd niet alleen het meubilair van het kasteel verkocht, maar ook de façades en daken neergehaald. Na de revolutie is er nog maar weinig over van het luxueuze kasteel dat leeggeroofd en verlaten achterblijft. Tussen 1913 en 1931 wordt er een nieuwe poging gedaan om het kasteel weer in historische waarde te herstellen, in de stijl van eeuwen geleden.
In 1979 werd het kasteel vervolgens aangekocht door het departement Drôme. Het kasteel is zeker een bezoek waard en is sinds 1993 opengesteld voor bezoek. De binnenplaats en tuin zijn altijd gratis te bezoeken, maar voor een prachtig panorama van de Provence en de beroemde lavendelvelden kun je je het beste buiten op de beroemde terrassen van het kasteel begeven.

 

Marché Nocturne & Marché aux Truffes
Het hele jaar door is er van alles te zien en te doen in Grignan. De gemeente is voornamelijk trots op de Marché Nocturne die zij organiseert. Deze avondmarkten vinden plaats in de zomermaanden.

Het is een reis door de tijd: marktlieden verkleden zich in prachtige kostuums uit de 16e eeuw en geven een ware show weg. Je kunt de kleding ook zelf op de markt huren en natuurlijk proeven van lokale producten. Een andere bijzondere markt die plaatsvindt in Grignan en de omringende dorpjes is de Marché aux Truffes. Deze markt vindt plaats van november tot maart en zowel professionals en particulieren toveren hun voorraden op deze markt tevoorschijn. De markt is een bezoekje waard, maar de truffels staan natuurlijk ook op menig menukaart in Grignan en omgeving. 

 

De rozen van Grignan
Tijdens een wandeling door de straatjes en steegjes van Grignan kun je prachtige rozenstruiken ontdekken. Ongeveer vierhonderd rozenstruiken staan in de maand mei in bloei en dit zorgt voor een extra mooie uitstraling van het dorpje. De charme van Grignan vind je in de boetieks, in de vele kunstateliers en natuurlijk in de bijzondere architectuur en het geweldige château de Grignan. In dit dorp kun je dus zowel de Provençaalse sfeer proeven als de middeleeuwse historie opsnuiven.

Bereikbaarheid

  • Met de auto rijd je in ongeveer elf uur naar Grignan.
  • Per vliegtuig: Aéroport Marseille Provence waarna je met de auto binnen 1,5 uur in Grignans bent.
Gids

Grignan: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Grignan

 

Le Poët-Laval

 

Mirmande

 

Montélimar

Romans-sur-Isère

 

Valence

 

Clansayes

 

Crest

Hauterives

 

La Chapelle-en-Vercors

 

Saillans

 

Saoû

Saint-Agnan-en-Vercors

 

Saint-Jean-en-Royans

 

Saint-Martin-en-Vercors

 

Vassieux-en-Vercors

Samenwerking

Onze partners in Grignan

Le Bouquet de Séguret

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.

 

 

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

B&B Bouquet de Séguret

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.