Mirmande

Share
Mirmande

Mirmande is een prachtig historisch dorp. Het is zelfs een van de drie dorpjes in de Drôme, die het label ‘très beau village de France’ heeft gekregen. Het is gebouwd op een heuvel en het heeft een prachtige middeleeuwse uitstraling. Boven in het dorp, op de top van de heuvel, staat de mooie Église Sainte Foy. Dit is een kerk die gebouwd is in de twaalfde eeuw. In Mirmande is vandaag de dag nog steeds veel prachtige historie terug te vinden. Tijdens een wandeling erdoorheen kun je dan ook je ogen uitkijken. Ook heeft het dorp een interessante kunstgeschiedenis en vandaag de dag wonen er ook nog verschillende kunstenaars. 

Mirmande is een dorp waarvan het hogere gedeelte in de negentiende eeuw slechter begon te worden. Dit had ermee te maken dat de economie van het dorp altijd voor een groot deel afhankelijk is geweest van de zijde industrie, oftewel la sériculture. Toen deze hier ophield te bestaan begon het dorp te vervallen. Ook speelde het een rol dat er veel smalle straatjes waren, waardoor het dorp moeilijk bereikbaar was. 

De kubistische schilder André Lhote heeft het dorp hieruit weten te helpen in de jaren twintig van de vorige eeuw. Hij raakte namelijk onder de indruk van Mirmande en besloot er een kunstacademie op te richten. Met een aantal leerlingen ging hij wonen in het huidige hotel La Capitelle. Dit is als een redding voor het dorp geweest. Vanaf toen is Mirmande weer meer gaan leven en hebben de inwoners en de gemeente ervoor gezorgd dat er werd gerenoveerd waar dat nodig was. Vandaag de dag zijn er nog een heel aantal kunstenaars, zoals schilders en pottenbakkers, in het dorp te vinden. Verschillende van hen hebben kleine winkeltjes waar ze schilderijen, sculpturen en potten verkopen.

 

Vakantie in charmante Mirmande 

Mirmande is een prachtig dorp om doorheen te wandelen met de historische nauwe straatjes en steegjes die je er vindt. Verder kun je er naast de verschillende winkeltjes ook leuke restaurantjes vinden. Tussen de oude huizen in het dorp zijn bogen te zien, wat een kenmerkend ding voor Mirmande is. 

 

Rond de bebouwing is prachtige groene beplanting te zien. Dit doet het dorpje een nog charmantere uitstraling geven. Mirmande is zelfs gespecialiseerd in planten en struiken met decoratief blad en behoort tot de “Villages Botaniques de la Drôme”. 

In de romaanse kerk bovenin Mirmande vinden tegenwoordig exposities en concerten plaats. Hij is geopend voor het publiek van april tot september. Voor de kerk ligt een pleintje vanwaar je een prachtig panorama-uitzicht over de omgeving hebt. 

 

Mirmande is gebouwd op een heuvel en wordt omringd door bomen en uitgestrekte velden. Vanaf het dorp heb je een mooi uitzicht op de prachtige natuur in de omgeving. Hieronder vallen de Rhônevallei en het berggebied van Vivarais. Je kunt vanuit het dorp genieten van het mooie uitzicht over deze omgeving, maar je kunt er ook voor kiezen om de natuur rondom Mirmande zelf verder te ontdekken. Dit kan in bijvoorbeeld Fôret de Marsanne, wat een prachtig bos is. Verder ligt er in de buurt ook nog een natuurreservaat: Réserve naturelle nationale des Ramières du Val de Drôme. Vlakbij dit reservaat ligt ook de Tour de Crest, een oude gevangenistoren. 

 

Meer informatie

www.mirmande.org

 

Bereikbaarheid

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 10 uur en 30 minuten rijden

Met het vliegtuig: vlieg naar Lyon 

 
Gids

Mirmande: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Grignan

 

Le Poët-Laval

 

Mirmande

 

Montélimar

Romans-sur-Isère

 

Valence

 

Clansayes

 

Crest

Hauterives

 

La Chapelle-en-Vercors

 

Saillans

 

Saoû

Saint-Agnan-en-Vercors

 

Saint-Jean-en-Royans

 

Saint-Martin-en-Vercors

 

Vassieux-en-Vercors

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Mirmande