Calvi

Share
Calvi

Calvi is een stad in het noordwesten van Corsica. Het staat bekend om de middeleeuwse citadel, grote jachthaven en kilometerslange zandstranden die je er vindt. De plaats ligt aan het westelijke uiteinde van de Balagne. Dit is een kuststrook van zo’n 25 kilometer lang, gelegen aan de Ligurische Zee. Met alle leuke en mooie dingen in Calvi is het een plaats om interessante plekken te ontdekken en goed tot rust te komen. 

In de tijd van de Romeinen was de haven van Calvi de meest prominente haven van Corsica, maar er zijn nog weinig dingen en sporen overgebleven van die tijd. Een periode uit de geschiedenis waarvan nog wel sporen terug te vinden zijn, is de late middeleeuwen. Toen was Calvi een van de eerste Genuaanse nederzettingen op het eiland. Uit deze stad stammen onder andere de oude citadel en verschillende historische kerken en huizen. Hoewel de stad eeuwige trouw aan Genua beloofde, kwam het in de achttiende eeuw uiteindelijk toch net als de rest van Corsica in handen van Frankrijk.

De citadel van Calvi

De ommuurde citadel is het symbool van de stad. Deze is gebouwd in de vijftiende eeuw. Later is hij nog verstevigd en de huidig zichtbare muren zijn gebouwd in de zeventiende eeuw. Binnen de citadel zijn een aantal prachtige bouwwerken te vinden. Zo staat hier de Pro-cathédrale Saint-Jean-Baptiste de Calvi. Dit is een kathedraal die behoort tot een van de belangrijkste kerken op Corsica. De kerk is gebouwd in de zestiende eeuw en gewijd aan Johannes de Doper. Het is ook uitgeroepen tot een nationaal monument. Je vindt de kathedraal in het centrum van de citadel.
Een ander mooi gebouw binnen de citadel is de zeventiende-eeuwse Église Sainte-Marie de Calvi. Dit is een roze kerk die ook is uitgeroepen tot een nationaal monument. Vandaag de dag vinden er binnen concerten plaats.
Beide kerken zijn gebouwd op plekken waar daarvoor andere dertiende-eeuwse kerken stonden.

De jachthaven en witte zandstranden van Calvi

Ook buiten de citadel heeft Calvi nog verschillende mooi bezienswaardigheden. Een van de bekendste hiervan is wel de jachthaven, die ten zuiden van de oude stad ligt. Het is de grootste jachthaven van heel Corsica. Er zijn vissersboten evenals luxe boten, die je er kunt bewonderen.  

 

 

 

 

 

Verder staat Calvi ook bekend om de prachtige witte zandstranden die er te vinden zijn. Hier kun je heerlijk tot rust komen. Wanneer je wat meer het avontuur wilt opzoeken kun je naar het dichtbij gelegen plaatsje Algajola gaan. Bij het strand bij deze plaats kun je goed snorkelen, duiken, parasailen en paragliden. 

Ook is er is een mooie grot te vinden bij de kust van Calvi, genaamd Grotte de Veaux Marins. De grot is te bereiken met een boot die vanuit Calvi vertrekt. Het is een schitterende grot met helderblauw water.
 

Notre Dame de la Serra

Wanneer je Calvi vanuit een andere ooghoek wilt bekijken, kun je een bezoek brengen aan de Notre Dame de la Serra. Dit is een kapel die bovenop een heuvel staat. Het is wel even een klim om de top van deze heuvel te bereiken, maar het uitzicht vanaf hier is het goed waard. Vanaf hier heb je namelijk een van de mooiste uitzichten van Corsica. Naast het uitzicht over Calvi kijk je ook uit op de volledige Baai van Calvi en de Réginu-vallei tot bij Lumio. 

De kapel die er nu staat is in twintigste eeuw gebouwd. Het is de vervanging van de originele kapel, die in de achttiende eeuw is verwoest. Je kunt hem vandaag de dag alleen van de buitenkant bezichtigen. Het gebouw is namelijk alleen maar open voor religieuze bijeenkomsten. 

 

Meer informatie

www.villedecalvi.fr

 

Bereikbaarheid

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 19 uur rijden 

Met het vliegtuig: vlieg naar Calvi of Bastia

Met de boot: vanaf Nice en Vado Ligure in Italië vertrekken er veerboten naar Calvi

 
 
 
 
Gids

Calvi: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Calvi