Romans-sur-Isère

Share
Romans-sur-Isère

Romans-sur-Isère is een mooi middeleeuws stadje in de Drôme, dat bekend staat om het interessante culturele en historische erfgoed wat er te vinden is. Het ligt aan de voet van het Massif du Vercors en bij rivier de Isère. Er staan onder andere de indrukwekkende kapittelkerk Collégiale Saint Barnard en een twaalfde-eeuwse toren met een mooi uitzicht over de stad. De verschillende herenhuizen in het centrum en een schoenenmuseum gevestigd in een oud klooster vertellen meer over de interessante historie van deze plaats. En met een ligging langs een fietsroute en dicht bij een bergketen, is er ook genoeg moois te zien in de omgeving van dit stadje. 

Een van de belangrijkste gebouwen in de stad is La Collégiale Saint Barnard. Dit is een prachtige kerk. Het begon ooit als een bescheiden abdij in de negende eeuw en is uiteindelijk ontwikkeld tot een kapittelkerk. 

Romans-sur-Isère heeft twee bloeiperiodes gehad: de eerste was in de middeleeuwen toen vele lakenhandelaren zich er vestigden. Dit is nog terug te zien is aan de herenhuizen in het centrum. Er was een tijd dat het zelfs zo goed met het werk voor de textielindustrie ging dat het stadje versterkt moest worden vanwege jaloezie op het succes. De Tour Jacquemart is een verdedigingstoren, die om deze reden gebouwd is, ter bescherming van de plaats. 

De tweede bloeiperiode van de plaats was in de negentiende eeuw door het produceren en bewerken van schoenen. Het werd toen ook dé schoenenstad van Frankrijk. 

 

Musée de la Chaussure: alles over schoenen

Romans-sur-Isère heeft dan ook een interessante schoenengeschiedenis. In het Musée de la Chaussure kun je meer leren over de ontwikkeling van de schoenenindustrie en het werken met leer. Hierbij wordt vooral gekeken naar de fabrieken van Charles Joudan en Robert Clergerie die bekend zijn geworden in de negentiende eeuw. Behalve dat kun je er eigenlijk wel van alles leren over de ontwikkeling van de schoen van de oudheid tot nu. Je vindt er wel vierduizend jaar aan schoengeschiedenis. Het museum is gevestigd in het zeventiende-eeuwse Visitatie-klooster, dat ook nog eens een prachtige tuin heeft. 

Het maken van schoenen wordt er in de plaats de laatste jaren weer steeds meer gedaan. Veel jonge ontwerpers hebben zich in de stad gevestigd onder de naam Made in Romans. 

Onder dat merk worden nu prachtige schoenen uit de stad ontworpen, die over de hele wereld verkocht worden. Zelfs Michèle Obama heeft een paar gedragen.

Winkelen in Marques Avenue

Ook kun je leuk winkelen in het plaatsje in zowel het oude centrum, als het outlet winkelcentrum Marques Avenue. Dit is zelfs het grootste outlet winkelcentrum van Zuid-Frankrijk. Dus als je ergens in het zuiden van het land goed wil winkelen, dan ben je in Romans-sur-Isère op de juiste plek. 

Fietsen langs de Isère

In de omgeving van de stad kun je ook mooi fietsen. De plaats ligt ook langs de fietsroute Véloroute Voie Verte Vallée de l’Isére. Zo kun je het prachtige dal van de Isère ontdekken. Een andere mooie fietsroute langs Romans-sur-Isère is Vallée de L’Isère die dwars door de prachtige Isère vallei heen loopt. Een fietsroute wat verderop is de Viarhôna. Het is ongeveer een uur rijden met auto of een uur fietsen van Romans-sur-Isère. Wanneer je deze route neemt, kun je langs de mooie rivier de Rhône fietsen. 

Meer informatie

www.ville-romans.fr

Bereikbaarheid

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 10 uur en 30 minuten rijden

Met het vliegtuig: vlieg naar Lyon of Marseille 

 
 
Gids

Romans-sur-Isère: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Grignan

 

Le Poët-Laval

 

Mirmande

 

Montélimar

Romans-sur-Isère

 

Valence

 

Clansayes

 

Crest

Hauterives

 

La Chapelle-en-Vercors

 

Saillans

 

Saoû

Saint-Agnan-en-Vercors

 

Saint-Jean-en-Royans

 

Saint-Martin-en-Vercors

 

Vassieux-en-Vercors

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Romans-sur-Isère