Saint-Véran

Share
Saint-Véran

Met een ligging op een hoogte van wel 2042 meter is Saint-Véran niet alleen het hoogstgelegen dorp van de Hautes-Alpes, maar zelfs van heel Frankrijk. Het dorp ligt midden in het prachtige Parc Naturel Régional du Queyras boven een mooie riviervallei. In Saint-Véran vind je prachtige oude huizen, houten fonteinen die juist voor dit dorp bijzonder zijn, een kapel, een interessante oude kopermijn die je gratis kunt bezoeken en meer. Daarnaast is het door Les Plus Beaux Villages de France benoemd tot een van de mooiste dorpjes van het land. Alhoewel het een populaire toeristische plek is met een aardig aantal souvenirwinkels, cafés, restaurants, hotels en gîtes, heeft het nog steeds een natuurlijke en authentieke uitstraling. 

Saint-Véran is een prachtig plaatsje om doorheen te lopen en zo te verkennen. Wanneer je er doorheen loopt zie je verschillende dingen die het dorp typeren, zoals bijvoorbeeld houten en stenen chalets met leien daken. De traditionele huizen zijn er gemaakt van larikshout, wat bekend staat onder de naam ‘fustes’. Deze verkeren nog steeds in zeer goede staat. Verder vind je in het dorp ook houten fonteinen, broodovens en vele oude evenals nieuwere zonnewijzers op gevels. De broodovens waren overigens collectieve ovens in het bezit van de gemeente, zodat iedereen de mogelijkheid had brood te bakken.

 

De verschillende houten fonteinen in het dorp hebben een interessante geschiedenis. Deze hebben te maken met de vroegere verdeling van het dorp in vijf verschillende delen. Dit is gedaan in de negentiende eeuw, vanwege verschillende branden in het verleden. Hier waren de gebouwen kwetsbaarder voor door de grote hoeveelheid aan houten constructies. Iedere deel kreeg een eigen naam, houten fontein en bluspomp. Vandaag de dag is het dorp weer meer een eenheid, maar bij het ontdekken van de plaats, kun je wanneer je goed kijkt, nog steeds de verschillende delen opmerken. 


Saint-Véran ontdekken

In Saint-Véran zijn er verschillende interessante plekken te vinden die zeker een bezoekje waard zijn. Zo is er Musée du Soum, een museum gevestigd in het oudste huis van het dorp. Dit huis is gebouwd in 1641 en nog bewoond geweest tot wel 1976. Vandaag de dag vind je er een tentoonstelling met oude landbouwmachines en -werktuigen, meubels en andere houten voorwerpen, houten ski’s en ook houten scooters en boekentassen.

Er is bij het dorp ook een oude kopermijn, genaamd La mine de cuivre des Clausis te vinden. De toegang tot deze mijn is gratis. 

Binnen vind je een tentoonstelling, waarbij je meer te weten kunt komen over de mijngeschiedenis van het dorp.
Verder is er ook nog een kapel uit de negentiende eeuw te vinden bij de plaats.

In de winter verandert Saint-Véran in een wintersportplaats, die goed geschikt is voor het hele gezin. Het skigebied verbindt Saint-Véran dan aan Molines en biedt skiërs 36 kilometer aan skipiste.


Erop uit in Queyras 

Saint-Véran wordt omringd door de schitterende wijde natuur van Parc Naturel Régional du Queyras. In dit nationaal park vind je prachtige berglandschappen, immense bossen, valleien en hooggebergteweiden. Er zijn allerlei verschillende activiteiten te doen: skiën en sneeuwschoenwandelen in de winter, en wandelen, bergbeklimmen, via ferrata, canyoning en kajakken in de zomer. Voor natuurliefhebbers is het dan ook een geweldige plek. Verder zijn er door de landbouw traditie van de streek verschillende regionale specialiteiten, waar je na de activiteiten goed van kunt genieten. Een van deze specialiteiten is tourtons (dumplings) du Champsaur. Dit zijn kleine beignets die je zowel gezout als gezoet kan eten. 


Voor een wandeling in het natuurgebied in de omgeving van Saint-Véran zijn er een heel aantal verschillende opties. Meer over deze wandelroutes kun je onder andere
hier vinden. 


Meer informatie

www.saintveran.com

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 13 uur rijden. 

Met het vliegtuig: Vlieg naar Nice

Gids

Saint-Véran: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Mont-Dauphin

Saint-Véran

Cervières

Champoléon

Château-Queyras

 

Guillestre

 

Le Monêtier-les-Bains

 

Névache

Orcières

 

Villar-d’Arêne

 

Combe de Malaval

 

La Chapelle-en-Valgaudémar

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Saint-Véran