BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. Begin oktober is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

bijgerecht

Aubergines aux tomates

Tot ik mijn vriendin madame Mahmoud tegenkwam, hield ik niet van aubergines. Dat lag niet aan die aubergines, maar voornamelijk aan de manier waarop ze werden klaargemaakt. Dat varieerde van zwartgeblakerde schoenzolen tot en met tot pulp gekookt smakeloos snot. Van haar leerde ik dat je die paarse jongens met tederheid en respect moet behandelen. Vooral niet zomaar op de grill gooien, niet in een pannetje tot pap koken. Gewoon even zachtjes in de oven laten garen en van een lekkere vulling voorzien. Niet te ingewikkeld, gewoon een paar mooie smaken combineren. En háár aubergines lust ik nou toevallig wèl. Bovendien zijn ze in een handomdraai klaar en heb je er nauwelijks omkijken naar. En zo werd mijn méditerrane keuken een Tunesisch recept rijker. Een blijvertje.

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 30 gram geraspte parmesan
  • ½ bosje verse basilicumblaadjes
  • olijfolie
  • zout en peper uit de molen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de aubergines in de lengte doormidden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de aubergines erop. Bestrooi ze met wat zout, en laat ze een minuutje of 10 in het midden van de voorverwarmde oven garen. Doe intussen de gepelde tomatenblokjes in een vergiet en laat ze uitlekken. Snij de basilicumblaadjes in reepjes. Haal het bakblik met de aubergines uit de oven (maar laat de oven aan), verdeel er de tomatenblokjes over, geef een paar draaien aan de pepermolen en bestrooi alles ruimhartig met geraspte parmesan. Schuif het bakblik terug in de oven en laat alles nog 3 à 4 minuten garen. Haal het bakblik weer uit de oven (die mag nu uit), verdeel de aubergines over de borden, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met de basilicum. Meteen serveren. Met wat brood om te soppen en een lekker glaasje gekoelde wit of rosé.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.