BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

Columns

De bubbels zijn op, leve de bubbels!

Slecht nieuws voor liefhebbers, feestvierders en verspillers van kostelijk druivennat: er dreigt een nijpend tekort aan champagne. Zo tegen april zullen zelfs de merken van minder allooi amper meer verkrijgbaar zijn, vrezen handel en producenten. En het is allemaal onze eigen schuld. Een paar jaar geleden hadden we met z’n alleen zó weinig trek in het peperdure drankje, dat de productie drastisch werd teruggeschroefd om het imago en de prijs van de bruiswijn niet tot onaanvaardbaar laag niveau te laten kelderen. Nou ja, het lag natuurlijk ook wel aan de crisis, want nu die voorbij lijkt worden er ineens weer volop bubbels besteld en zijn de flessen niet aan te slepen. Dus dreigt er een tekort. En dat betekent -met het zomerseizoen in het verschiet- paniek hier aan de Côte d’Azur, waar de jet set huist en verspilling meer schering dan inslag is. Denk aan de spuitsessies en ‘bubbelbaden’ met starlets als Paris Hilton (foto, midden), die er vorig jaar haar verjaardag in La Voile Rouge bij Saint-Tropez mee vierde, grootverbruikers als de Maleisische miljonair Taek Jho Low (foto, links) en anonieme Russische tycoons, die er vorig seizoen voor een slordige 2 miljoen euri aan godennat per dag doorheen joegen. Een beetje party-flesje aan de azuren kust kost dan ook tussen de € 320-1800, want alleen het beste is goed genoeg en ook in de mindere horecagelegenheden gaat zo’n ‘bouteille’ minimaal drie keer ‘over de kop’. En nu het luxe goedje op dreigt te raken, zullen de prijzen helemaal exploderen. ’t Zal zo’n vaart wel niet lopen met die lege wijnkelders, maar de toon is gezet en dan kun je erop wachten.
Is er dan geen oplossing voorhanden? Jawel, maar daar moeten we nog zo’n 14 jaar op wachten. De Champagnestreek, aan strikte regels en een krap areaal gebonden, mag binnenkort uitbreiden: onafhankelijke experts zullen straks 45 dorpjes aanwijzen die ineens ook champagne mogen produceren en de beschermde merknaam champagne op de fles mogen vermelden. Maar ja, de druivenranken moeten nog worden aangeplant, de eerste serieuze oogst wordt niet voor 2025 verwacht.
Alternatieven? Beslist! Zo vlak bij Italië is er een schitterende ‘escape’ mogelijk. Ik ken minstens twee geweldige champagnes (Berlucchi en Ferrari), al mogen ze zo niet heten, die niet onder doen voor het Franse schuimgenot. Geïmporteerd worden ze niet, maar een snippertripje naar de andere kant van de grens is zo gemaakt; ik doe het regelmatig. Maar ja, Italiaanse bruiswijn die een fractie kost van de opgeblazen imponeerbubbels van originele komaf, dat zal voor de ‘beau monde’ wel weer te min zijn. Mooi zo. Je moet er toch niet aan denken dat er door jetset-vraag ook in Italië schaarste ontstaat, dan zitten we hier dus echt zonder! Mondje dicht maar.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.