De succes-story van Franse wijn

Er is die oer-klassieke cartoon waarop je een man met een grote snor, een alpinopet en een flink glas wijn getekend ziet. Het ondertussen wel zo’n beetje achterhaalde cliché van Dé Fransman. Alpinopetten zie je niet veel meer in Frankrijk. Maar wijn en Frankrijk zijn nog altijd een onafscheidelijke tweeling, al wordt (per hoofd van de bevolking) in Portugal en Luxemburg meer wijn gedronken. Als wijnproducent komt Frankrijk ook niet verder dan brons, na Italië en Spanje. Staat tegenover dat alleen Franse wijnen al vele jaren een echte wereldhit zijn. Ze vormen een van de allerbelangrijkste exportproducten van het land en vooral in de VS, het Verenigd Koninkrijk en België zijn ze er gek op. Tegenwoordig trouwens ook in China. Of het nou gaat om rood, wit of rosé, Franse wijnen zijn all over the world vanwege hun kwaliteit geliefd.
Romeinen in Frankrijk
Het begon in Frankrijk allemaal ten tijde van de Romeinen, al zou het zo zijn dat de Grieken hen voorgingen. Met wijnbouw in de buurt van Marseille. Maar de Romeinen die in eigen land al lang vertrouwd waren met de attractie van alcoholisch druivensap maakten er in Frankrijk serieus werk van. Het klimaat, geschikte grondsoorten. De Fransen keken de kunst van die Romeinen af, verbeterden in de loop der eeuwen het proces van wijnmaken en hadden soms een trouvaille. Zo was er de Benedictijner monnik Dom Pérignon (1638-1715) van de abdij Hautvillers (bij Reims), de keldermeester die geldt als de uitvinder van champagne. De ‘truc’ van tweede gisting in de fles, waarbij door natuurlijk zuurstofgas die belletjes ontstaan. Meer over Dom Pérignon: klik hier
Wijnbouwgebieden
In de loop van de tijd ontstonden in Frankrijk typische wijnbouwgebieden die nu zo ongeveer wereldberoemd zijn. De Bordeaux-streek, de Bourgogne (rode wijn), de Provence (rosé) en ook de Rhône-vallei, de Languedoc-Roussilion en tegenwoordig ook de Beaujolais doen mee. En vergeet Corsica niet, óók Frankrijk. Naast de ambachtelijkheid van de wijnbouwers hing alle succes natuurlijk af van de druiven. Soms in het buitenland ‘ontdekt’ en naar Frankrijk gehaald. Nu zijn de voornaamste druivensoorten in de Franse wijngaarden de Chardonnay, de Merlot, de Grenache, de Ugni-Blanc, de Syrah, de Cabernet-Sauvignon.
Druifluis
Eind 19e eeuw werd Europa getroffen door de druifluis, die ook in Frankrijk de wijnbouw vrijwel vernietigde. Toen die pandemie zo’n beetje voorbij was, kozen veel Franse wijnbouwers in eerste instantie voor de Spaanse Grenache, met zijn weelderige groei, veel druiven, met een dunne schil en geen uitgesproken karakter.
De regering greep in en besloot dat de kwaliteit van Franse wijn bewaakt en beschermd moest worden. Het leidde tot de invoering van het kwaliteitskeurmerk AOC (Appellation d’Origine Controlée). Voor dat wordt toegekend, moet er aan strenge voorwaarden worden voldaan: omvang productiegebied, aantal aangeplante wijnstokken, minimum-alcoholprecentage en nog zo het een en ander. Er wordt voortdurend streng op gecontroleerd. Je hebt nu ook de Europese aanduiding AOP (Appellation d’Origine Protégée), die garandeert dat een Bordeaux niet uit de Bourgogne of de Provence komt. Een poging om etikettenfraude te voorkomen.
Wil je zelf proeven waarom Franse wijnen tot de top behoren, kijk dan eens bij onze vrienden van Ottovino.