BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. Begin oktober is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

Actueel

Dit wist je nog niet over vijgen

De verrassende kracht van een eeuwenoud fruit

Weet je dat vijgen niet alleen lekker zijn, maar ook een heel bijzonder verhaal vertellen? Ze zijn iconen van de Provence en vooral beroemd in Solliès-Pont, waar ze zelfs hun eigen kwaliteitslabels hebben gekregen (AOP en AOC). Toch groeien vijgenbomen door heel Zuid-Europa en kun je hun zoete smaak op veel plekken ontdekken.

Oeroud, vol verhalen en zelfs een beetje mysterieus

Vijgen bestaan al duizenden jaren. In Frankrijk zijn er fossiele vijgenbladeren gevonden die wel tienduizenden jaren oud zijn. Waar de vijgenboom precies vandaan komt, daar zijn wetenschappers nog niet helemaal over uit. Wel weten we dat deze boom waarschijnlijk één van de eerste was die mensen zijn gaan kweken. Vijgen komen voor in allerlei oude verhalen en geloven. In de Bijbel bijvoorbeeld, is het de eerste boom die genoemd wordt in het paradijs. Sommigen denken zelfs dat de ‘verboden vrucht’ van Adam en Eva geen appel was, maar een vijg! En hun eerste kleding? Die was niet van wijnbladeren, maar van vijgenbladeren.

De Hof van Eden en de zondeval geschilderd door Jan Brueghel de Oude en Peter Paul Rubens

De reis van de vijg

In het hele Middellandse Zeegebied vind je vijgenbomen in oude verhalen. Op de oudste kleitabletten staat dat mensen al vroeg vijgen aten en plantten. Vooral de oude Grieken waren er dol op. Voor hen waren vijgen zo speciaal dat atleten ze aten om sterk en gezond te blijven tijdens de eerste Olympische Spelen. Ze namen ze zelfs mee als ze nieuwe steden stichtten, zodat iedereen van de vijgen kon genieten. Zo verspreidden de Grieken, en later de Feniciërs en de Romeinen, de vijg over de hele regio. Vaak werd een vijg zelfs als brood gegeten omdat het zo voedzaam was. Wist je trouwens dat de beroemde koningin Cleopatra een grote fan was van vijgen? Volgens het verhaal werd de giftige slang die haar doodde, stiekem in een mand met vijgen naar haar toe gebracht.

Hoe kwam de vijg in Frankrijk?

Legende van de stichting van Massalia (Marseille)

De Grieken brachten de vijg meer dan 3.000 jaar geleden mee toen ze Massalia (het huidige Marseille) stichtten. De Galliërs, de voorouders van de Fransen, ontdekten de vrucht en gingen hem zelf kweken. Nu produceert Frankrijk zo’n 5.000 ton vijgen per jaar. Dat klinkt veel, maar is niks vergeleken met bijvoorbeeld Turkije, dat jaarlijks 300.000 ton produceert! Toch komt 75% van alle Franse vijgen uit de regio Zuid, vooral uit de vallei van de Gapeau met Solliès-Pont als ‘hoofdstad’ van de vijg.

Honderden soorten

Er bestaan ongeveer 700 soorten vijgen, maar die vind je niet allemaal in de winkel. Je kunt ze in drie groepen verdelen: groene (of witte), grijze (of rode) en zwarte (of paarse) vijgen. In de vallei van de Gapeau groeien ze allemaal, maar de bekendste is de ‘Violette de Solliès’. Deze grote, bijna zwarte vijg met zoet rood vruchtvlees, is goed voor 80% van de markt. Andere soorten zijn de ‘Marseillaise’ (klein en lichtgroen met roze vruchtvlees, ideaal voor jam) en de ‘Noire de Caromb’ (paars, langwerpig en extra zoet).

Vijgenproductie in Solliès-Pont

Waarom zijn vijgen zo gezond?

Eet je een verse vijg, dan krijg je per 100 gram maar 57 calorieën binnen – ongeveer net zoveel als een appel. Eet je ze gedroogd, dan zijn ze wel voedzamer: 250 calorieën per 100 gram. Vijgen zitten vol vezels en antioxidanten (vooral in de schil). Ook krijg je er belangrijke mineralen mee binnen zoals kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Er zit alleen weinig vitamine C in.

Vijgenchutney

Hoe eet je vijgen het lekkerst?

Je kunt vijgen op allerlei manieren eten. Ze smaken heerlijk bij wit vlees zoals kip, varken, konijn of eend, bijvoorbeeld geroosterd met een beetje honing. Combineer ze ook eens met geitenkaas of Parmezaanse kaas, of maak er een chutney van voor bij de feestdagen en het kerstdiner. En wist je dat gedroogde vijgen in Zuid-Frankrijk horen bij de beroemde 13 kerst-desserts?

Ga ze vooral eens proberen en ontdek zelf waarom de vijg al duizenden jaren zo geliefd is!

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.