Recept van de week: Hartige amandelkoekjes
Vrijwel iedereen heeft wel iets met amandel. Met die vrucht van de amandelboom kun je immers qua recept en smaak echt een heleboel kanten op. Geen wonder dat de amandel in de agro-economische wereld een behoorlijke hoofdrol vervult. In Californië en Spanje verdienen ze er het meest aan, althans volgens cijfers van vóór de recente natuurbranden in die gebieden. En amandelbomen zijn niet zelfbestuivend, in beginsel heb je er bijen voor nodig. Amandel geldt in Bijbelse kring als een symbool van de reinheid van de Maagd Maria, medische wetenschappers hebben aangetoond dat de amandel in de categorie ‘hoogst gezond’ valt.
In de Provence, waar je veel zoetekauwen tegenkomt, bestaat soms toch een zekere voorkeur voor hartige amandelkoekjes, met sterk typisch Provençaalse invloeden. Oordeel zelf.
Ingrediënten:
- 125 gram amandelmeel
- 75 gram bloem
- 1 ei
- 50 gram roomboter
- 100 gram zwarte olijven (ontpit, fijngehakt)
- 1 eetlepel citroenrasp
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 lente-uitje
- snufje zout
- tijm en oregano
- verse amandelen
Bereiding
Doe het amandelmeel, de bloem, het ei, de boter, de olijven en de citroenrasp (was eerst de citroen en rasp er dan het buitenste geel af) in een ruime kom en kneed alles tot een soepel deeg. Haal de buitenste pel van het lente-uitje af en snipper het fijn. Voeg zout, tijm en oregano toe naar smaak, doe de tomatenpuree erbij. Kneed opnieuw alles goed door elkaar. Laat de massa op een koele plaats een half uurtje rusten. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Rol balletjes ter grootte van een forse bitterbal, druk ze een beetje plat en druk in elk balletje een amandel. Bak de koekjes in 30 minuten goudbruin en knapperig.
Deel dit artikel
Meer inspiratie?
Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.