BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

Columns

Het onderschatte Les Deux Garçons

In Zuid-Frankrijk wemelt het van de restaurants. Maar hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Restaurantgidsen en -rubrieken geven lang niet altijd de gewenste of correctie informatie. Kent u ook een restaurant dat eigenlijk een heel andere beoordeling verdient? Heeft u ervaringen die u graag met anderen deelt? Reageer dan onderaan dit bericht.

Vandaag even in Aix-en-Provence geweest, mijn favoriete stad in dit deel van de wereld. Zoals altijd voor de lunch aangelegd bij Les Deux Garçons op de Cours Mirabeau. Eeuwenoude brasserie, ik kom er al jaren. Heus niet het beste restaurant van de stad, maar ik weet me er op m’n gemak. Zoals destijds Zola, Cézanne en Lamartine. Ik denk dat die lui toen al wisten waar het goed toeven is. En soms heb ik dus liever klassieke schotels als de steak tartare en de sole meunière dan modern ‘fusion’-voedsel of experimentele avonturen met scheikunde aan het fornuis.
Ik heb -zoals atijd- prima gegeten bij Les Deux Garçons. Mijn tafelgenoot, die geen vlees eet, was ook zeer te spreken over de fruits de mer. Is het dan nier raar dat een heerlijk klassiek adres als dit niet eens een vermelding haalt in de Guide Michelin? Dat het amper genoemd wordt in de Gault&Millau? Er zijn meer van die resto-gidsen die Les Deux Garçons onderschatten of verzwijgen. Begrijp ik niet, en draagt niet bij aan mijn vertrouwen in zulke gidsen.
Ik surfte nog even op het net. Kreeg -vooral van buitenladers – te lezen dat de bediening bij Les Deux Garçons te wensen overlaat. Dat is echt onzin. Zoals het een brasserie betaamt, ligt het tempo voor een meestal gehaast type als ik op het ideale peil en ik heb er nog nooit een slecht opgeleide en/of onvriendelijke ‘ober’ meegemaakt. Een kwestie van goed Frans spreken? Of van ‘aangepast’gedrag? Ik woon hier al zolang.
Ben daarom zeer benieuwd naar uw ervaringen.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.