Le Grand Repas
Ter bevordering van de Franse gastronomie op lokaal niveau wordt op 3 oktober in heel Frankrijk Le Grand Repas aangeboden. Een jaarlijks terugkerend evenement, op initiatief van de Parijse chef Thierry Marx (restaurant ONOR), die zich graag als geëngageerd profileert, en Guillaume Gomez, de chef van de keukens in het Élysée. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen op één en dezelfde dag aan precies dezelfde maaltijd zitten. Gerenommeerde chefs stellen per departement aan de hand van zoveel mogelijk lokale dan wel regionale producten een menu samen dat dan in de keukens van restaurants, maar bijvoorbeeld ook in schoolkantines (!) moet worden bereid. De chefs die over de menu’s gaan, worden departementale parrains (peetvaders of meter) genoemd. Ze worden uitgekozen door Marx en Gomez, de ambassadeurs van het project.
In onze omgeving zijn de volgende parrains geselecteerd:
- Alpes-Maritimes: Bruno Oger, Villla Archange en Bistro des Anges in Le Cannet
- Var: Pascal Barandoni,Le Mas de Lingousto, in Cuers
- Bouches-du-Rhône: Michel Busadella, Le Grand Puech in Mimet
- Alpes-de-Haute-Provence: Jane Gleize, La Bonne Etape in Châteaux Arnoux
- Vaucluse: Xavier Mathieu, La Table de Xavier Mathieu in Joucas
Deel dit artikel
Meer inspiratie?
Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.