BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

bijgerecht

Recept van de week: Asperges à l’Italienne

Schermafbeelding 2016-04-22 om 15.57.20

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Jawel, mollige, dikke Hollandse asperges zijn heerlijk. Maar ik ben ook nogal dol op de slankere groene versie die hier nu overal te koop is. Als de blaadjes aan de bomen komen duiken ze op, van maart tot en met juni, het seizoen is korter dan dat van de witte. Ik vind ze wat delicater van smaak, je moet er ook niet teveel mee knoeien, dus we beginnen heel voorzichtig met een simpel receptje – overgewaaid uit buurland Italië – dat met geen mogelijkheid kan mislukken. Tenzij je er héél erg je best voor doet natuurlijk. Maar waarom zou je? Bon app!

Ingrediënten:
1 bosje groene asperges (circa 16 stuks)
8 blaadjes basilicum
wat parmesankrullen
paar plakjes Parmaham (facultatief)
balsamicosiroop
olijfolie
zout

Bereiding:
Schil de asperges en snij een flink stuk van de onderkant af. Kook ze een minuut of 10 in een ruime pan met kokend water (het water moet al koken als de asperges erin gaan) en een schep zout. Doe ze over in een vergiet en koel ze even af onder de koude kraan. Laat ze uitlekken en dep ze af met keukenpapier.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak de asperges er rondom in aan, maar niet langer dan hooguit 5 minuten.
Snij de basilicumblaadjes in reepjes.
Schaaf met de kaasschaaf wat mooie krullen van een stevig stuk parmesan.
Verdeel de asperges over de borden, versier met de parmesankrullen en de basilicum, en sprenkel er wat van de balsamicosiroop overheen.
Voor de liefhebber kunnen er ook nog een paar plakjes parmaham naast gelegd worden.
Meteen serveren.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.