BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. Begin oktober is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

Columns

Recept van de week: Broodje Dépannage

Uit het rijke kookschrift van Renée Vonk-Hagtingius. Een recept voor 4 personen. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.

Net verhuisd en nog lang niet alles op orde. Da’s niet zo vreemd, ik ben niet zo’n ordentelijk type dus dat kan nog wel even duren, maar ik mis m’n gasfornuis. In dit nieuwe huis is er een prachtige inductiekookplaat ingebouwd in het praktische aanrechtblok. En heus, ik heb het geprobeerd, maar ik kan niet met het onding uit de voeten. Jawel, ik heb ook een speciale pan aangeschaft om te zien of het daarmee beter zou gaan, maar er blijven lampjes onverklaarbaar knipperen en niks wordt warm. Het zal wel dom avondblond zijn, maar ik wil gewoon gas! En de baas zijn over mijn cuisinière. Dat gaat nog even duren. Die inductieterrorist zit stevig ingebouwd, wat betekent dat het halve aanrecht gesloopt moet worden voor mijn gasfabriek erin geplaatst kan worden. In afwachting van, doe ik dus maar iets creatiefs met de oven onder de plaat, die ik wél snap, of gewoon met dingen die niet warm hoeven. Zoals vanmiddag, een lekkere sandwich voor de lunch zonder kookgedoe. Van de weergoden mag het; we kunnen zomaar in de zon aan de buitentafel aanschuiven, terwijl de mistral gisteren nog om het huis gierde. Met een broodje Dépannage en een fris glas wit. Niks mis mee.

Ingrediënten

  • 2 ciabattabroodjes (of 2 x 1 kwart stokbrood, of 4 sneden pain de campagne, of ander stevig brood)
  • 1 hele dikke plak ham
  • 50 gram geitenkaas of feta
  • 1 kwart komkommer
  • 1 tomaat
  • 1 kwart paprika
  • 1 handje ontpitte olijven
  • ½ ui
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • herbes de Provence
  • mayonnaise
  • zout en peper uit de molen

Bereiding
Snij de ham in blokjes. Snij de geitenkaas of de feta in blokjes. Was de komkommer en snij ’m in dunne plakjes. Haal het kroontje eruit en snij de tomaat in dunne plakjes. Haal de zaadjes uit de kwart paprika en snij hem in flinterdunne reepjes. Snij de olijven in ringetjes. Pel de ui, gooi de buitenste ‘rokken’ weg en snij het binnenwerk in dunne ringetjes. Pers het citroensap. Halveer de knoflookteen. Klop in een kom de olijfolie en het citroensap met wat zout en peper door elkaar tot een mollige slasaus. Meng er de herbes de Provence doorheen, en daarna de ham- en kaasblokjes, plus de olijven. Snij het brood in helften (leg ze als het kan even met de binnenkant op een hete bakplaat of onder de grill) en smeer ze in met de knoflook, daarna met een flinke lik mayonnaise. Beleg 2 helften met de plakjes komkommer, tomaat, ui en paprika. Verdeel er het ham/kaasmengsel over en bedek met de resterende 2 broodhelften. Voila, broodje Dépannage.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.