BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. Begin oktober is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

bijgerecht

Recept van de week: Courgettes farcies

courgette farcieVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

‘Petites rondes de Nice’ heten ze hier, maar je kunt ze net zo goed in je eigen tuin in Nederland kweken. Kleine, molligronde courgettes die het vrijwel overal goed doen en bijna overal voor geschikt zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld ongeschild en goed gewassen in flinterdunne plakjes snijden, er wat peper en zout over strooien, er wat olijfolie en citroensap overheen sprenkelen en voilà: een heerlijk fris hapje bij iets van de barbecue. Of je snijdt ze in dikke plakken, besmeert ze met olijfolie, bestrooit ze met wat ‘herbes de provence’ en laat ze even op diezelfde barbecue in een hoekje mee-grillen. Pas daarna eventueel optutten met wat peper en zout.
Maar vandaag doen we het anders, we stoppen ze vol. Met tomaat en tonijn.
‘Petites farcies’ heten ze dan. Lunchhapje, dinergroente, tussendoortje, warm, lauw of zelfs koelkastkoud, je kunt er alle kanten mee uit. Ideaal om achter de hand te hebben op zo’n beetje de warmte dag van het jaar.

Ingrediënten:
afhankelijk van de grootte, 8-16 courgettes de Nice (het grootste formaat is een tennisbal, het kleinste een golfballetje)
250 gram tonijn op olie (uitlekgewicht)
1 ui
2 tenen knoflook
240 gram gepelde tomaten (uitlekgewicht)
verse kruiden (paar takjes peterselie/basilicum/mint)
45 gram geraspte parmesan
½ bouillontablet (herbes de provence)
eventueel een draai uit de pepermolen

Bereiding:
Breng een liter water -met de halve bouillontablet- aan de kook in een ruime pan. Laat de courgettes er een minuut of vier/vijf in ronddobberen. Vis ze eruit en laat ze afkoelen op keukenpapier. Snij het kapje eraf en lepel het binnenste zaadgedeelte eruit, zodat er een ruimte overblijft om ze te vullen, maar er toch ook nog wat vruchtvlees blijft zitten.
Laat de gepelde tomaten uitlekken in een vergiet; druk ze plat met een vork, zodat het meeste vocht eruit is. Snij ze in stukjes.
Pel en snipper de ui fijn, pel de knoflooktenen.
Hak de kruiden fijn.
Trek het blikje tonijn open en giet een bodempje van de olie in een ruime koekenpan. Giet de rest van de olie weg.
Verwarm de olie in de koekenpan en fruit de ui erin aan. Doe de gepelde tomaten erbij, plus de verse kruiden, en knijp de knoflooktenen er boven uit. Meng de parmesan erdoor. Laat alles even doorwarmen, en daarna afkoelen tot lauwwarm. Dan pas de tonijn fijnprakken en er doorheen roeren. Draai er eventueel wat peper doorheen.
Vul de courgettes met het mengsel, zet het kapje erop en serveer meteen.
Of: zet ze verpakt in folie weg in de koelkast en bewaar tot later (kan ongeveer een dag of twee).
Of: doe ze in een ingevette ovenschaal en laat ze in het midden van een op 180 graden voorverwarmde oven een minuutje of twintig opwarmen.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.