BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

nagerecht

Recept van de week: Crème fleur d’oranger

87043477_p
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

En jawel hoor, daar was ze weer. Ditmaal had Madame Mahmoud, mijn Tunesische vriendin die me hier in huis helpt, een forse fles ‘eau de fleur d’oranger’ meegenomen; helemaal zelf en uiterst clandestien gedestilleerd.
“Vous êtes trop pâle, il vous manque le sommeil et l’appétit, il faut vous soigner!” Madame Mahmoud -Yamina voor mij en andere intimi- duldt in zulke gevallen geen tegenspraak. Als zij vindt dat ik bleek zie, te weinig eet en slecht slaap, dan is dat zo. Ook als in zojuist in de zon heb gezeten, uitgebreid heb geluncht en me geen doorwaakte nacht kan herinneren. Tegenwerpen doe ik allang niet meer, ik zou wel gek zijn. Want als Madame Mahmoud je tot verzorgingsproject heeft verklaard, mag je je handjes dichtknijpen. En niet alleen culinair. Al ligt daar wel, zeer tot wederzijds genoegen, het zwaartepunt. Haar ‘Aïd al-Fitr’ is ook mijn suikerfeest, dat bol staat van de baklava, macroutte, zlabia en andere heerlijkheden die ze voor mee meebrengt. En nu dus zo’n riante fles oranjebloesemwater.
Wat ging ik daarmee doen? Als het aan Madame Mahmoud lag een drupje of wat op het hoofdkussen om lekker te slapen, enkele veegjes langs de slapen voor innerlijke rust, een scheutje in het bad als huidverzorging en in de keuken…. Dat liet ze aan mij over, al wilde ze er wel bij gezegd hebben dat het niet alleen heel lekker, maar ook uitstekend voor de ingewanden was.
Dus nog voor ze naar huis ging heb ik er een crème mee gemaakt. Zodat ze nog snel even kon proeven.
“Mhmm”, vonniste ze, “déjà pas mal.” Wat zoveel betekent als ‘daar wil ik het recept wel van’. Dat staat hieronder. Voor haar heb ik het even in het Frans vertaald.

Ingrediënten:
50 cl melk
30 gram suiker
30 gram maïzena
2 eetlepels eau de fleur d’oranger (oranjebloesemwater)
1/2 citroen
2 eetlepels vloeibare honing
2 eetlepels fijngehakte ongezouten pistachenootjes

Bereiding:
Meng de maïzena met een scheutje melk in een kopje los tot alle maïzena is opgelost. Roer er eventueel een extra scheutje melk bij.
Giet het papje samen met de rest van de melk in een pan, doe er de suiker bij en laat op laag vuur onder voortdurend roeren (met een vork gaat het beste) indikken. Duurt zo’n 10 minuten.
Draai het vuur uit en voeg de fleur de oranger toe. Roer nog even goed door elkaar en verdeel over 4 glazen, coupes of schaaltjes.
Laat zo’n 2 uur opstijven in de koelkast.
Boen intussen de citroen schoon, rasp er ongeveer een eetlepel schil af (zonder wit), snij de citroen doormidden en pers een helft uit. Meng er in een kommetje de honing doorheen.
Hak de pistachenootjes grof.
Haal de crèmeglazen/schaaltjes vlak voor het serveren uit de koeling, verdeel er het honing/citroenmengsel overheen en bestrooi alles met de pistache.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.