BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

gebak

Recept van de week: Cupcakes van de cassière

cupcakes
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik was er even niet op verdacht, toen ik gedachteloos de boodschappen op de band naast de kassa parkeerde.
“Weet u dat u daar heel lekkere cupcakes mee kunt maken?” wees de cassière naar de bananen en de sirop d’érable die gebroederlijk naast elkaar naar het eindpunt gleden.
Ik keek aangenaam verrast op. Wat leuk, een kookcassière. Waarschijnlijk kookt iedere cassière wel, maar deze had er duidelijk een passie voor.
“Ah bien?” moedigde ik aan. Meer was niet nodig. Het was nog vroeg, er stond geen rij achter me waarbij ik me zou moeten excuseren wegens draalgedrag, dus we konden los. Haar recept, mijn varianten erop, zij nog wat wijzigingen en uiteindelijk de consensus: cupcakes met banaan, sirop d’érable en walnoten. Maar er kan ook kokos bij, en cacao, en rozijnen, en zelfs Nutella, en…. Gewoon een doordeweekse boodschappendag dus.

Ingrediënten:
225 gram volkorenmeel
120 gram boter op kamertemperatuur
1 zakje levure chimique (of bakpoeder)
2 eieren
130 gram suiker
4 goed rijpe bananen
100 gram gepelde walnoten
200 ml volle melk
1 eetlepel sirop d’érable (ahornsiroop, of vloeibare honing)
1 theelepel quatre-épices (of vervangen door gelijke delen kaneel, muskaat, kruidnagel, en een snufje peper)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel 3 van de 4 bananen, snij ze in blokjes en bak die in 20 gram boter even aan. Bestrooi ze met wat suiker en zet weg.
Meng in een kom de rest van de boter en de suiker door elkaar tot een homogene massa.
Roer de ahornsiroop (of de honing) erdoor.
Kluts de eieren en de melk erdoor.
Meng in een andere kom de bloem en de levure chimique goed door elkaar, en roer dit beetje bij beetje door het beslag.
Hak de walnoten fijn en roer die, samen met de kruiden en de stukjes banaan door het beslag. Goed vermengen, maar niet stuk klutsen.
Verdeel het beslag over cupcakebakjes of een cupcakebakplaat.
Laat ze in het midden van de voorverwarmde oven in een half uurtje gaar en goudbruin worden.
Laat ze afkoelen en haal ze uit de vorm.
Pel de laatste banaan, snij die in schijfjes, en leg een plakje op elke cupcake ter garnering.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.