BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

gebak

Recept van de week: Flan de thon provençal

Schermafbeelding 2015-10-16 om 17.34.07

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vandaag kreeg ik het verwijt naar m’n hoofd geslingerd dat ik een luie kok ben. Nee, niet de echtgenoot, iemand die op m’n blog reageerde. Dat leidde tot enige zelfreflectie.
Ik heb de puntjes van overweging dus maar even op een rijtje gezet.
1. Ik kook graag.
2. Ik heb een pesthekel aan overgecompliceerde knutselrecepten.
3. Ik heb geen zeeën van tijd.
4. Ik probeer creatief te schipperen tussen een smakelijke hap op tafel en werkdeadlines.
5. Ik denk dat ik de enige niet ben.
Intussen staat er een overheerlijke flan in de oven te pruttelen terwijl ik dit stukkie tik. En wordt er aan het aanpalende bureau gevraagd ‘wat de pot eigenlijk schaft?’
“Mwah, snel gemaksdingetje, geen tijd om er serieus werk van te maken.”
Ook creatief, zullen we maar zeggen.

Ingrediënten:
2 blikjes tonijn op olijfolie (320 gram)
1 blikje gepelde tomaten (400 gram)
2 uien
3 tenen knoflook
5 eieren
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde dragon
1 verse tomaat
olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Pel en snipper de uien, pel de knoflooktenen.
Giet de gepelde tomaten af en snij ze in stukjes, haal de harde kernen eruit.
Doe de tonijn in een vergiet en laat goed uitlekken.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en laat de uien op laag vuur glazig worden.
Voeg de gepelde tomaten toe, knijp de knoflooktenen er boven uit, doe de tijm erbij en laat alles een minuutje of 10 op laag vuur pruttelen. Prak de tonijn uit elkaar en doe die erbij, roer om en laat nog 5 minuten pruttelen. Proef, en voeg peper en zout naar smaak toe. Draai het vuur uit en laat de prut wat afkoelen.
Verwarm intussen de oven voor op 240 graden.
Klop de eieren los in een kom. Doe de prut erbij en roer alles even door elkaar.
Vet een bakvorm in met wat olijfolie en giet het mengsel erin.
Zet de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en laat de boel een half uurtje garen.
Snij de verse tomaat in dunne plakjes. Leg die na dat halve uurtje bovenop de prut in de bakvorm, strooi er de dragon overheen (snel doen, anders koelt de oven teveel af) en laat alles nog een kwartiertje afbakken. Haal de flan uit de oven en laat die een beetje afkoelen alvorens er punten van te snijden.
Lekker met wat stokbrood, een salade, gebakken aardappeltjes en een lichtvoetig glaasje rood.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.