BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

gebak

Recept van de week: Millefeuille met aardbeien

aardbei2
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Wat moet je met overheerlijke, volzoete, blozendrijpe aardbeien anders doen dan opeten? Gewoon zo, puur natuur? Zoals die drie hele kilo’s die ik vandaag mee terugsleepte uit Velleron? Want daar was het -en is het nog wel denk ik- de hele dag Fête de la fraise. Ik scoorde ongehoord mooie grote rooie, echte AOC Carpentras. Jawel, ook aardbeien hebben hier een eigen Appellation d’Origine Controlée. In Velleron had ik bij de beste pâtissier van het stadje, Guillaume Rouget, al een aardbeiensorbet geproefd die ik niet gauw meer zal vergeten en nooit zou kunnen overtreffen. Hij was namelijk bereid door een ‘meilleur ouvrier de France’, Jean-Christophe Vitte. Een absolute topper die terecht die eretitel kreeg als het gaat om desserts. En hoe dan ook een topgozert, zoals we in Rotterdam zeggen. Hij stond daar sorbets te maken om geld in te zamelen voor de bestrijding van mucoviscidose, een rotaandoening die in Nederland wel taaislijmziekte wordt genoemd. Het was dit jaar het goede doel waaraan Velleron zijn aardbeienfeest verbond. Dan neem je toch een kilootje extra mee…. Nu nog op zien te krijgen.
Voor vandaag houd ik het simpel: kroontjes eraf, in vieren, in schaaltjes doen en een heel klein scheutje van Madame Mahmoud’s onovertroffen ‘fleur d’oranger’ eroverheen.
Morgen echt aan de slag, al houd ik het toch graag wel zo simpel mogelijk om die verrukkelijke aardbeiensmaak in ere te houden. Dat recept staat hieronder.
En daarna, tja, dat zal wel aardbeienconfiture worden. Maar dan wel zo puurnatuur mogelijk. Aan mooie smaken moet je niet knoeien.

Ingrediënten:
500 gram aardbeien
6 velletjes feuilletée-deeg
40 cl (slag)room
3 eetlepels suiker
1 zakje vanillesuiker
poedersuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Trek de blaadjes feuilletée-deeg voorzichtig van elkaar, snij ze in tweeën en leg ze (zonder papier) op een ingevette bakplaat. Laat ze in circa 15 minuten knapperig worden. Laat ze afkoelen.
Maak intussen de aardbeien schoon en halveer ze.
Klop de slagroom zo stijf mogelijk met de suiker en de vanillesuiker. Doe de massa in een spuitzak (of gebruik anders een vork of lepel) en verdeel een dikke laag slagroom over de eerste vier halfjes feuilletée-deeg. Druk er een laagje aardbeienhalfjes in (pas op dat de slagroom niet over de zijkant blubbert) en leg er een tweede halfje feuilelletée-deeg op. Herhaal de procedure, met een derde feuilletéeflapje als toplaag. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker en versier met wat achtergehouden aardbeien. Bewaar tot het serveren in de koelkast.
Gaat prima samen met een glaasje zoete witte.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.