Recept van de week: Oeufs nuages

Uit het rijke kookschrift van Renée Vonk-Hagtingius. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Dit recept is bedoeld voor 4 personen.
Bij een paasontbijtje hoort een paaseitje, tuurlijk. Dat kun je gewoon hard koken, pellen, en in je mik stoppen. Of je dumpt een zacht slobberding in een dopje en geeft er een stukje brood om te soppen bij. Maar hé, het kan wel allemaal wat geïnspireerder hoor. We maken dus oeufs nuages, cloud eggs, wolkeneieren: licht, luchtig en lekker. Vrijdagmiddag … eieren waren er in elk geval bij mijn buurtsuper volop, en al was het kaasrayon schandelijk geplunderd, er viel nog wel een bolletje mozzarella te scoren. Bieslook en een blaadje sla kon ik zowaar ook gewoon bemachtigen, bruin brood heb ik nog in de vriezer, dus met dat opgetutte paaseitje komt het helemaal goed. ’t Is even iets meer werk, maar zeg nou zelf: in de Provence hebben we tijd genoeg. Maak er dus maar wat moois van. Bonne Paques!
Ingrediënten
- 4 eieren
- 1 bolletje mozzarella
- 1 bosje bieslook
- handje slablaadjes
- 4 sneden bruin brood
- zout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de mozzarella in stukjes. Snipper de bieslook. Splits de eieren, het wit in een kom, de dooiers in een bord, of op 4 schoteltjes (ze moeten wel heel blijven!). Klop de eiwitten stijf. Meng er voorzichtig de mozzarella en de bieslook doorheen, voeg peper en zout naar smaak toe. Maak op een ingevette bakplaat (of op bakpapier) vier hoopjes van het mengsel; maak in het midden een holletje waar een eierdooier in past. Laat de hoopjes in het midden van de voorverwarmde oven zo’n 5-8 minuten garen tot het eiwit begint te kleuren. Haal de bakplaat uit de oven en doe in elk hoopje een eierdooier. Laat alles nog een minuutje of drie in de oven verder garen. Rooster intussen 4 sneden bruin brood en leg er wat slablaadjes op. Haal de oeufs nuages uit de oven en verdeel ze over de broodsneden.