BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

nagerecht

Recept van de week: Pommes au four

pommes-au-four_large
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik kreeg van de week zomaar ineens een fles marc de Provence in handen gedrukt. Zo’n huisgestookte bouteille van ‘ssstttt, niet verder vertellen’. Dat was lang geleden! Uit veiligheidsoverwegingen laat ik zelfs de slappere supermarktversie van die straffe eau de vie doorgaans in het schap staan, maar zo’n flesje afslaan? Jamais! Daar moest op gedronken worden. De onverwachte flessengast wilde z’n borreltje in het traditionele vingerhoedje, maar op het gevaar af niet als ‘de notre’ te worden gezien, goot ik het mijne toch in een bolbuikig cognacglas, zodat aroma’s en smaken beter konden loskomen; even lekker rond laten walsen en opsnuiven is al de helft van het plezier. Jawel, het werd een tweede glaasje, en een derde, en nog heel gezellig. En gisteren stond die halfvolle fles me dus vanaf de buffetkast aan te staren. Borreltje bij de koffie, tuurlijk. Zo’n fles is zó leeg. Maar je kunt er ook wel wat creatiever mee omspringen. In de keuken bijvoorbeeld. Het werden pommes au four. Vanwege de marc die erin zat, door de echtgenoot meteen maar omgedoopt tot pommes d’amour. Maar dat was een glaasje verder.

Ingrediënten:
4 stevige, zoetzure appels
1 sinaasappel
40 gram rozijnen
25 gram gepelde walnoten
25 gram amandelpoeder
20 gram bruine of rietsuiker (cassonade)
60 gram boter
1 eetlepel vloeibare honing
5 cl marc de Provence (of andere eau de vie)

Bereiding:
Zet de rozijnen een uurtje in de week in de marc de Provence.
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Was de appels (niet schillen!), snij er aan de bovenkant een kap vanaf, haal de klokhuizen eruit met een appelboor (vide-pommes) en schraap met een lepeltje nog meer vruchtvlees weg, zodat er een flinke holte ontstaat om op te vullen. Prik de schil hier en daar in met een vork, anders patsen ze straks in de oven uit elkaar. Zet ze naast elkaar klem in een met wat boter ingevette ovenschaal zodat ze rechtop blijven staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Hak de walnoten grof.
Gooi de rozijnen door een zeef/vergiet, maar vang de marc op.
Boen de sinaasappel schoon en rasp het oranje van de schil eraf. Hou apart.
Pers de sinaasappel uit en doe het sap samen met de marc in een pannetje, doe er een schepje rietsuiker bij en laat op laag vuur inkoken tot ongeveer de helft.
Meng intussen in een kom de rozijnen, de sinaasappelrasp, de walnoten, de rest van de rietsuiker, de honing, de amandelpoeder en het grootste deel van de zachte boter door elkaar. Hou een beetje boter achter voor een klontje bovenop straks.
Vul de appels met het mengsel; beetje bij beetje en goed tot onderaan doorduwen – met bijvoorbeeld een dikkig messenheft of de achterkant van de appelboor – tot ze helemaal afgevuld zijn. Er mag best een mollig kopje op staan. Leg een klontje van de achtergehouden boter op elke appel, en laat ze in het midden van de voorverwarmde oven in 30 minuten garen.
Serveer de appels in schaaltjes of op bordjes, en bedruip ze voor het opdienen met het marc/sinaasappelmengsel.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.