BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

Columns

Recept van de week: Provençaalse piperade

Uit het rijke kookschrift van Renée Vonk-Hagtingius – recept voor 4 personen.

Warm weer en warm eten, het blijft een moeilijke combinatie. Warm weer en heet eten daarentegen, vormen een ideaal koppel. Zeker als je er niet te lang voor in de keuken hoeft te sloven. En als er een koel glas rosé of wit bij geschonken wordt. Jawel jawel, dat mag ook alvast in de keuken hoor. We lopen per slot alweer tegen de 30 graden op, zelfs in de bergen van de Provence Verte waar ik woon is het ineens knap warm.

Onderstaand basisrecept kan overigens worden opgeleukt met blokjes ham, iets (blik)vissigs, mosselen, extra groenten (sperziebonen, broccoli; wel even voorkoken) of wat er nog aan overtolligs in de koelkast te vinden is. Maar overdrijf het niet; het is al een behoorlijk stevige hap. Zelf geef ik er een lichte salade bij: paar blaadjes laitue (kropsla), wat schijfjes komkommer, paar plakjes tomaat, wat kappertjes, drupje notenolie en een sprenkeltje balsamico-azijn, meer hoeft het niet te zijn.

Ingrediënten

  • 2 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 groene en 1 rode paprika
  • 8 zongedroogde tomaatjes (op olie)
  • ½ bosje platte peterselie
  • 8 eieren
  • ½ bouquet-garni-tablet
  • sambal
  • olijfolie

Bereiding

Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze in blokjes. Snij de peterselie fijn. Laat de bliktomaten uitlekken in een vergiet en snij ze in stukjes, snij de zontomaatjes (jawel, die bestaan nog) in stukjes.

Doe een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan, verkruimel de halve garni-tablet in de olie en laat op laag vuur even oplossen. Doe de ui en de paprika erbij, zet het vuur hoog en laat alles zo’n vijf minuten aanbakken. Draai het vuur weer laag, voeg de peterselie en de zontomaatjes toe, en knijp de knoflooktenen er over uit. Doe de in stukjes gesneden bliktomaten erbij. Roer alles goed door elkaar en laat nog een tijdje pruttelen tot het meeste vocht is verdampt. Doe er een flinke theelepel sambal bij (het moet goed pittig zijn, maar zonder dat je meteen in snikken uitbarst) en proef op smaak. Breek de eieren in een kom, steek de dooiers los en kieper alles in de koekenpan. Zet het vuur hoog, wacht tot de eieren beginnen te stollen, en roer er dan met een vork doorheen. Weer even laten opstijven en opnieuw door elkaar roeren, net zo lang tot er een stevige massa ontstaat, maar het mengsel nog wel smeuïg is.

Meteen opdienen, met (eventueel geroosterd) stok-, boeren-, of ander brood dat lekker weg sopt. En vanzelfsprekend dat frisse glaasje wijn erbij.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.