BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

gebak

Recept van de week : Quiche à ma façon

Ik heb er goed de pest in. De zomer is definitief voorbij en het zwemseizoen gesloten. Het hout voor de haard ligt sinds gisteren op een slordige hoop de helft van de parkeerplaats in beslag te nemen. Die negen kuub mogen we zelf een ‘berge’ lager netjes opstapelen, beschut tegen de aangekondigde hoosregens. Maar het is zowaar een keer op tijd geleverd, en dat is mooi. Van al dat gesjouw en gestapel krijg je trek, stevige trek. Dus we doen niet moeilijk en kijken niet op een calorietje meer. Bovendien zijn we nog wel even bezig met dat hout: die calorieën verbranden vanzelf, daar kan geen sportschool tegenop.

Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg (of pakje plakjes)
4 eieren
25 cl vloeibare room (geen slagroom)
100 gram Parmaham
1 preitje
50 gram geraspte kaas (Emmental, gruyère, comté)
50 gram bleu d’Auvergne
25 gram geraspte parmesan
zout, peper, nootmuskaat

Bereiding:
Rol het bladerdeeg uit, of haal de plakjes van elkaar. Beboter een taartvorm en bekleed de bodem en zijkanten met het deeg; snij overstekende randen bij, en zorg (bij plakjes) dat ze goed overlappen; druk even aan. Prik met een vork gaatjes in de hele bodem, en bedek de bodem met bakbonen of met aluminiumfolie die u stevig aandrukt (om teveel rijzen te voorkomen). Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodem zo’n 15 minuten voor. Laat iets afkoelen en verwijder de bakbonen of de folie.
Snij intussen de Parmaham in ragfijne snippertjes. Haal het buitenste van de prei en snij de onderkant en het donkergroen eraf. Snij de rest in dunne ringetjes.
Scheidt de eieren boven een ruime kom, doe de eierdooiers in een tweede komt. Mix de eiwitten met een snufje zout stijf tot ze in punten blijven staan. Klop in de andere kom de eierdooiers los. Prak de bleu d’Auvergne fijn, doe die bij de eierdooiers en voeg er de geraspte kaas, de parmesan, de room, de Parmaham, de preiringetjes, een snufje nootmuskaat en peper naar smaak aan toe. Meng alles goed door elkaar. Spatel er vervolgens de stijfgeklopte eiwitten door. Giet het mengsel op de voorgebakken bodem in de taartvorm. Bak in 30-35 minuten in de oven (180 graden) af. Laat afkoelen en snij er punten van.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.