BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

nagerecht

Recept van de week: Ricotta aux fraises

Schermafbeelding 2015-08-27 om 11.48.33
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik geef het eerlijk toe, ik heb iets lekkers gezocht bij een glaasje bubbels. ’t Is een beetje feest vandaag, m’n niuwe boek komt uit (klik hier) en dat wil ik dan ook gepast vieren. Met een luchtig toetje voor bij een lichte lunch, omdat de echtgenoot beslist heeft dat we vanavond serieus uit eten gaan. En wie ben ik om me daar tegen te verzetten?
Er waren nog aardbeien bij de marché paysan (en dan moet je meteen toeslaan) dus ik kwam uit op dit van origine Italiaanse receptje. Makkelijk en snel te maken. Al moet je er wel rekening mee houden dat de boel een uurtje of wat moet opstijven in de koelkast, dus op tijd beginnen. En er mag alvast een glaasje bij. ’t Is feest vandaag tenslotte.

Ingrediënten:
1 bakje aardbeien (400 gram)
250 gram ricottakaas
75 ml slagroom
2 volle eetlepels suiker
2 eetlepels vloeibare honing
sap van ½ citroen
rasp van ½ citroen
sap van ½ sinaasappel
4 amaretti (of bitterkoekjes)
handje ongezouten pistachenootjes (facultatief)

Bereiding:
Klop de slagroom stijf.
Boen de citroen schoon, rasp de helft van de schil eraf en pers een helft uit.
Pers de halve sinaasappel uit.
Ontkroon de aardbeien en snij de grotere exemplaren in stukjes.
Doe de ricotta samen met de slagroom, de honing en de citroenrasp in een kom en meng alles door elkaar. Dek af en zet weg in de koelkast.
Doe de aardbeien samen met de suiker en het citroensap in een andere kom, meng eveneens door elkaar, dek af en zet de kom gezellig naast de ricottakom in de koelkast.
Leg de amaretti een kwartiertje voor het opdienen in een diep bord en giet er het sinaasappelsap overheen zodat ze zacht worden. Prak ze een beetje uit elkaar.
Hak de pistachenootjes grof, als die ook mee mogen doen.
Verdeel de ricotta over ruime glazen, verdeel de aardbeien daar overheen, daarna de amaretti. Leuk eventueel op met de fijngehakte nootjes.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.