Recept van de week: Roquefortsoufflé

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.
Nog steeds geen zomer. ’t Is storm of regen in de Provence, of allebei tegelijk, en elke avond moet onvermijdelijk nog steeds de houthaard aan. Maar weer iets warms op tafel dus, de frisse salades bewaren we wel voor later. En dat ‘later’ kan nog best even duren, meent de weerman.
Ingrediënten:
300 ml melk
30 gram boter (plus een beetje extra voor het invetten van de vormpjes)
30 gram bloem
3 eieren
75 gram roquefort
zout, peper, nootmuskaat
Bereiding:
Vet vier soufflévormpjes in met boter. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat 30 gram boter smelten in een pannetje op een laag pitje, doe er de bloem bij en giet er beetje bij beetje de melk bij, onder goed roeren. Haal de pan van het vuur, voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe, roer nogmaals goed door en laat afkoelen.
Scheidt de eieren, bewaar de eiwitten in een ruime kom en voeg de dooiers één voor één toe aan het afgekoelde mengsel in de pan. Meng stevig door elkaar, verbrokkel de roquefort er boven, prak fijn en meng alles nog eens goed door elkaar tot een mooie gladde massa. Sla de eiwitten met wat zout stijf, tot het wit in punten blijft staan, en meng dat beetje bij beetje door het roquefortmengsel. Verdeel het mengsel over de vormpjes en laat in de voorverwarmde oven in 25 minuten gaar worden en rijzen.
En ja, natuurlijk mag daar een mooi glas rood bij.
Deel dit artikel
Meer inspiratie?
Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.