BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

Columns

Recept van de week: Salade à l’italienne

Uit het rijke kookschrift van Renée Vonk-Hagtingius: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Voor 4 personen.

Nou, de viswagen op de weekmarkt die me vorige week door de pizzabakker van het dorp beloofd was, is vandaag mooi niet komen opdagen. En nee, niemand wist waarom dus ik heb er een hard hoofd in. Die komt vast de hele zomer niet meer, net als vorig jaar. Toen kreeg de hitte de schuld en dit jaar zal het de regen wel zijn, want na één mooi weekeinde is het alweer de hele week treurnis troef. Bon, dan niet. Er stond wel een kraampje met mooie droge worsten en rauwe hammen, allemaal uit Italië. Dat leek me wel wat. Ik kocht een kleintje ‘salame à la truffe’ voor bij de borrel, wat mortadelle en een dik ons ‘chiffonade de coppa’ (heel dun gesneden is dat). Leek me lekker in een slaatje. Dat bleek te kloppen. Probeer het zelf maar.

Ingrediënten

  • 250 gram roquette (of andere sla)
  • 1 ons dun gesneden rauwe ham (coppa, Parma o.i.d.)
  • 4 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • handje walnoten
  • 60 gram Parmesankaas aan een stukje
  • 1 volle theelepel pesto
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • witte peper uit de molen

Bereiding

Was de sla, scheur de grotere bladeren aan stukken. Snij de tomaten in partjes. Snij de droge ham in reepjes. Pel de knoflookteen en hak ’m fijn. Hak de walnoten grof. Verbrokkel de Parmesankaas, of schaaf er plakjes van. Klop de olijfolie, de azijn, de knoflook en de pesto samen met een paar draaien uit de pepermolen tot een mollige vinaigrette. Voeg eventueel nog wat extra azijn toe als de saus te dik uitpakt. En nee, ik ben het zout niet vergeten, de pesto, de ham en de kaas voegen al genoeg zout toe. Verdeel de sla en de tomaten over de borden, verdeel de reepjes ham en de kaas er overheen, bestrooi met de walnoten en begiet alles rijkelijk met de vinaigrette. Stukje sopbrood erbij, glaasje frisse witte … bon app!

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.