Recept van de week: Salade di pomodori
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.
Bij de marché paysan lagen ze torenhoog opgestapeld, de pomodori, in alle soorten en maten. Van mini-trostomaat tot enorme coeur de boeuf; joekels van tomaten met het uiterlijk van een opgewonden pompoen. En ik moest meteen denken aan een stukje dat Ewoud Sanders deze week in de rubriek Taalhoek in de NRC schreef. Hij had het over liefdesappels, dat vond ie zo’n mooi woord. Ik citeer een stukje: “Anders dan je zou verwachten is de liefdesappel helemaal geen appel; het woord betekent ‘tomaat’. Liefdesappel is dus een woord dat je op het verkeerde been zet, dat door z’n betekenis van kleur en vorm verandert. Op slag zijn liefdesappels rood, de kleur die met liefde wordt geassocieerd. […]
Hoe is men er ooit toe gekomen om de tomaat liefdesappel te noemen?
Door een misverstand. In het Italiaans werd de tomaat in de 17de en 18de eeuw pomo dei Mori genoemd, ‘appel van de Moren’. Italië exporteerde tomaten naar Frankrijk, waar de naam pomo dei Mori niet werd begrepen en daardoor werd verbasterd tot pomme d’amour. Een naam die op zijn beurt in het Nederlands werd vertaald als liefdesappel.”
Dat vind ik dus leuk. En bij mijn marché paysan heten ze allemaal pomodori (we zitten nou eenmaal vlak tegen Italië aan), zonder onderscheid des tomaats. Niks kerstomaatje, trostomaat, roma, vleestomaat of hoe ze allemaal ook modieus mogen heten, niks groen, geel, donkerpaars of bleekwit. Gewoon knalrode, dagverse, prachtig rijpe pomodori en allemaal van eigen kweek hier in de buurt. Ik liep er verlekkerd langs en ging voor de moppig dikke rijpe verse variant van de boer hier om de hoek. Toen ik zag dat er ook nog heerlijke zoete bosaardbeitjes waren, en piepjonge geitenkaasjes, bedacht de lunch zich als het ware zelf.
Ingrediënten:
4 grote rijpe tomaten
400 gram bosaardbeitjes
4 kleine piepjonge geitenkaasjes
paar blaadjes verse mint
notenolie (of sesamolie voor wie een exotisch tintje wil)
balsamicoazijn
zout en peper uit de molen
Bereiding:
Laat de geitenkaasjes tot op het allerlaatst in de koelkast.
Was de tomaten, haal de harde kroon eruit en snij ze in dikke stukken.
Haal de kroontjes van de aardbeitjes en snij de grotere exemplaren in tweeën of vieren.
Snij de (grotere) mintblaadjes in reepjes.
Verdeel de tomaten en de aardbeien over de borden.
Snij de geitenkaas in partjes en leg die er bovenop.
Bestrooi met peper en zout.
Strooi er de mint overheen.
Besprenkel met de notenolie (of sesamolie), en daarna met de balsamicoazijn.
Lekker met boeren- of stokbrood en een mooi zomers glas natuurlijk.
Deel dit artikel
Meer inspiratie?
Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.
